PAK AYM'de SAVUNMASINI KÜRTÇE VE TÜRKÇE YAPTI

PAK AYM'de SAVUNMASINI KÜRTÇE VE TÜRKÇE YAPTI

PAK(PartîyaAzadîyaKurdistanê-Kürdistan Özgürlük Partisi), hakkında açılan ‘temelli kapatma davasına’ ilişkin savunmasını Kürtçe ve Türkçe olarak, 12.06.2019 günü Ankara’da Anayasa Mahkemesi’ne elden teslim etti.

A+A-

PAK(PartîyaAzadîyaKurdistanê-Kürdistan Özgürlük Partisi), hakkında açılan ‘temellikapatma davasına’ ilişkinsavunmasını Kürtçe ve Türkçeolarak, 12.06.2019 günü Ankara’da Anayasa Mahkemesi’ne elden teslim etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine Anayasa Mahkemesi tarafında PAK hakkında 24.01.2019 günü temelli kapatma davası açılmıştı.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, iddianamesinde ‘’PAK’ın adı, PAK’ın programında Kürtlerden, Kürdistan’dan, Kürtçe ana dille eğitimden, Kürt milletinin geleceğini belirleme hakkından bahsetmesi ırkçılıktır; Anayasaya ve Partiler yasasına aykırıdır. PAK’ın parti adını ve programını değiştirmesi için yapmış olduğumuz tüm ihtarlar parti tarafından kabul görmemiştir. Bu nedenle de PAK’ın temelli kapatılması davası açılsın diyoruz’’ demekteydi.
PAK bu iddianameye istinaden, siyasi ve hukuki savunmasını 24.04.2019 günü Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti. 
PAK’ın 24.04.2019 günü yapmış olduğu bu savunmadan sonra, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, alelacele, 08.05.2019 günü, Anayasa Mahkemesi’ne,PAK’ın temelli kapatılması için esas hakkındaki mütalaasını sundu.Anayasa Mahkemesi, 14.05.2019 günü yapmış olduğu tebliğlePAK’a, esas hakkındaki mütalaaya dair savunmasınıhazırlamakiçin 30 günlük bir süre verdi.
PAK, 12.06.2019 günü Anayasa Mahkemesi’ne esas hakkındaki mütalaaya dair hem Kürtçe hem de Türkçe siyasi ve hukuki savunmasını yazılı olarakAnayasa Mahkemesi’ne elden teslim etti.
PAK, Anayasa Mahkemesi’ne sunmuş olduğu Kürtçe ve Türkçe savunmasında, özet olarak şunu bir kez daha belirtti:
 ‘’Partimizin ismini ve programını değiştirmeyeceğiz. Eğer bir değişim ihtiyacı söz konusu ise, Kürtlerin millet olarak varlığını ve bundan ileri gelen en temel haklarını inkar eden ve bunu tek taraflı olarak çıkardığı yasalarla güvence altına almaya çalışan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Anayasa ve ilgili diğer yasalarda değişikliğe gitmesidir. Kürt milleti ve Kürdistan adı ve varlığı;ana dille eğitim talebi; Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı, meşru talep ve tespitlerdir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. Maddesi’ne ve uluslar arası hukuka göre, PAK, hiç bir engele ve yasaklamaya maruz kalmaksızın, yasal bir bir parti olarak kurulabilir, varlığını sürdürebilir.” 
PAK savunmasında dile getirmiş olduğu bu görüşler temelinde, Anayasa Mahkemesi’nden PAK’ın temelli kapatılması davasını reddetmesini talep etti. 
PAK’ıkapatma girişimi, 96 yıldır devam edenimha, inkar ve yasaklama siyasetinin tekerrürüdür. Açıktır ki, bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de, hiçbir yasak ve engel Kürdistan özgürlük mücadelesini durduramayacaktır. PAK’ı yasal olarak kapatmak,bizler için PAK’ın varlığına, meşruluğuna son verilmesi anlamına gelmeyecektir. PAK meşruluğunu haklı özgürlük davamızdan almaktadır ve var olmaya devam edecektir. 12.06.20119
PAK Basın ve İletişim Bürosu
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.