'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'

'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'

.

A+A-

DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan Kürt iş insanlarının infazının tescillendiği “gizli” ibareli MGK Raporu’nu Meclis gündemine taşıdı.

 Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal’ın satılan evinden çıkan ve ardından hurdacıya satılan “gizli” ibareli 'Psikolojik Etkinlik Raporu’ Meclis gündemine taşındı.

DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, konuya ilişkin Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısının yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergelerini ve araştırma önergesini Meclis'e sundu.

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan habere göre Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a 1992 yılında sunulan 'gizli' ibareli Psikolojik Etkinlik Raporu' sahafta bulunmuştu. Raporda Kürt iş insanlarının infazının MGK kararı olduğu ifade edilmiş, MGK'ya bağlı ‘Toplumla İlişkiler Başkanlığı’nın
(TİB) görev alanı ve etkinliğinin nasıl genişletileceğine dair bilgiler yer almıştı.

'İNFAZLARIN MGK KARARI OLDUĞU İLK KEZ RESMİ OLARAK TESCİLLENDİ'

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Buldan, hazırladığı soru önergelerinde Özal'ın evinden çıkan 'Psikolojik Etkinlik Raporu’nda Kürt iş insanlarının infazının MGK kararı olduğunun ilk kez resmi olarak tescillendiğini dile getirdi.

ÖZAL'IN EVİNDE BULUNAN RAPORDAN BİR YIL SONRA FAİLİ MEÇHULLER ART ARDA GELDİ

Buldan'ın soru önergesinde rapora dair şu ifadeler yer aldı: “Raporda … 'bütün tedbirlere rağmen ülkenin bütünlüğüne kasteden silahlı ve bölücü terör olayları giderek yoğunlaşan ve hatta ülkenin geneline yönelik artarak yaygınlaşan bir nitelik kazanma istidadı göstermektedir' denilerek açıkça söylenmemekle beraber demokratik hukuk devleti kuralları ile PKK ile mücadele edilemediği itiraf edilerek, hukuk dışı yeni yöntemlere başvurulacağının sinyalleri verilmiştir. Türkiye’nin siyasi kaderini belirleyen bu raporda, Jandarmaya 'Mahalli şartlara uygun olarak aşiret reislerinin nüfuzlarını kırarak, devlet otoritesini sağlamak', 'Örgüte destek sağladığı bilinen iş adamlarına karşı özel tedbirler uygulamak' gibi psikolojik savaştaki en önemli görevler verilmiştir. Bu rapordan hemen 1 yıl sonra 1994 yılında Kürt iş adamlarına yönelik faili meçhul cinayetlerin art arda işlenmesinden, Jandarmanın iş adamlarına nasıl bir özel tedbir uyguladığı anlaşılmaktadır.
Bugün ortaya çıkan resmi nitelikteki bu 'Psikolojik Etkinlik Raporu' ile yıllardır sadece sözlü ifadelere dayandırılan bu listenin varlığına ilişkin şüpheler tamamen ortadan kalkmıştır.”

PSİKOLOJİK ETKİNLİK RAPORU DELİL OLARAK KABUL EDİLECEK Mİ?

Buldan, önergelerde Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına şu ortak soruyu yöneltti: “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığı gerçeğinden hareketle, yeni ortaya çıkan ve ağır insan hakları ihlalleri/suçlarının talimat belgesi niteliğinde sayılabilecek “Psikolojik Etkinlik Raporu” da delil kabul edilerek hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?”

DÜŞEN DAVA DOSYALARI YENİDEN AÇILACAK MI?

Buldan ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a “Zamanaşımına gerekçesiyle yargılaması düşen dava dosyalarının yeniden açılarak yargılama sürecinin başlatılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?” sorusunu da yöneltti.

Buldan Özal'ın evinden sahafa ulaşan bu yeni belge; Psikolojik Etkinlik Raporunun yeni bir delil olarak kabul edilerek 90’lı yıllarda işlenen ağır insan hakları ihlallerini araştıracak bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiği bir araştırma önergesini de Meclis'e sundu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.