Maradona: Arjantin'de üç günlük ulusal yas

Maradona: Arjantin'de üç günlük ulusal yas

.

A+A-

Futbolcunun otopsi raporunda ölüm sebebi "akut kalp yetmezliğine bağlı akut akciğer ödemi" olarak yer aldı. Arjantin'de üç günlük yas ilan edilirken, dünya çapında hayranları "Tanrı'nın eli"ni anıyor.

Eski Arjantin takım arkadaşı Ossie Ardiles, bugünün futbol yıldızları Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo'nun Diego Maradona kadar hayranlık duyulmayı "hayal bile edemediklerini" söylüyor.

Maradona'nın dün akşam saatlerinde 60 yaşında ölmesinin ardından Arjantin'de üç günlük ulusal yas başladı.

Cenazesi bu süre zarfında Arjantin hükümetinin merkezi olan Casa Rosada'da yatacak.

"Tanrı'nın eli" dedirten maç

https://bianet.org/resim/olcekle/111252/482/252

1986 FIFA Dünya Kupası, yani 13. Dünya kupası o yıl Meksika'da düzenlendi. Aslında başta Kolombiya seçilmişti ama Kolombiya'nın o yıllardaki ekonomik sorunları ev sahipliği yapmasına engel oldu.

Kanada ve ABD ile yarışan Meksika, bir Dünya Kupası'nı iki kere düzenleyen ilk ülke ünvanını da aldı ve efsane 'Meksika dalgası' tribünlere o yıl ilk defa girdi.

Ancak, o yılı efsane yapan bu değildi. Hem dünya hem futbol tarihine kazınan maç Diego Maradona'dan geldi. İngiltere ile oynanan çeyrek final maçında, takımının ilk gölünü, eliyle attı.

O gol tarihe 'Tanrının eli' olarak geçecekti. 2'inci golü ise orta sahadan 6 kişiyi çalımlayarak ağlara gönderdi.

1982 Dünya Kupası'nda Maradona ile birlikte oynayan eski Tottenham orta saha oyuncusu Ardiles, Arjantin'de, Napoli'de ve tüm dünyada "bir tanrı" olduğunu söyledi.

"Futbolda bir dahi olarak hatırlanacak" diyen Ardiles ekledi:

"[Juventus ve Portekiz forvet oyuncusu] Ronaldo gibi insanlar veya [Barcelona ve Arjantin forvet] Messi gibiler, bu tür bir hayranlığı hayal bile edemezlerdi."

Uykusunda hayatını kaybetti

Maradona'nın, Buenos Aires yakınlarındaki Tigre'deki evinde yerel saatle öğlen saatlerinde öldükten sonra otopsisi yapıldı.

Eski Arjantin atak yapan orta saha oyuncusu ve teknik direktör, kasım ayının başlarında beyin kan pıhtısı üzerinde başarılı bir ameliyat geçirdi ve alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi edilecekti. 

Ancak Maradona'nın ölüm sebebi "kronik kalp yetmezliğine bağlı akut akciğer ödemi" olarak açıklandı. Futbolcunun uykusunda öldüğü belirtildi.

Hayranları yasını tutuyor

Arjantin'de Sport Club Internacional ile Maradona'nın eski kulübü Boca Juniors arasında Çarşamba günkü maç ertelendi.

Taraftarlar, Boca Juniors'un Buenos Aires'teki stadyumu La Bombonera'ya akın etti ve birçoğunun gözyaşları içinde kaldı.

Ayrıca Maradona'nın yaşadığı San Andres mahallesinde ve en son yerel kulüp Gimnasia y Esgrima'nın yöneticisi olduğu La Plata'da toplandılar.

Ülkenin başkentinde, "gracias Diego" dijital metro işaretlerindeki tren bilgilerinin yerini alırken, hayranlar şehrin banliyölerinde La Mano De Dios'u (Tanrı'nın Eli) şarkısını söyledi.

Adamları Pele'nin dünyanın en iyi futbolcusu unvanını kazanmak için yarıştığı komşu Brezilya'da, Maradona'nın ölümü manşet haber oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.