Kremlin Ukrayna'ya Avusturya ve İsveç modellerini önerdi

Kremlin Ukrayna'ya Avusturya ve İsveç modellerini önerdi

.

A+A-

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'nın tarafsızlığı konusunda İsveç ve Avusturya modelleri üzerinde uzlaşılabileceğini söyledi. Ukrayna ise garantör devletler modelinin görüşüldüğünü açıkladı.

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeler devam ederken, her iki taraftan da uzlaşma için somut öneriler gelmeye başladı. Kremlin, Ukrayna'nın gelecekte silahlardan arındırılması ve tarafsız olması şartı konusunda İsveç ve Avusturya modellerine işaret ederken, Ukrayna tarafı da yeni saldırılardan korunmak için garantör devletlerden yasal garanti formülünün görüldüğünü söyledi.

KREMLİN: AVUSTURYA VE İSVEÇ MODELLERİ ÜZERİNDE UZLAŞILABİLİR 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Avusturya ve İsveç'in tarafsızlık modeline benzer şekilde kendi ordusuna sahip bir Ukrayna'nın olası bir uzlaşma formülü olabileceğini söyledi. Peskov, "Bu, şu an konuşulan ve gerçekten bir taviz olarak değerlendirilecek bir durum" dedi. 

UKRAYNALI MÜZAKERECİ: GARANTÖR DEVLETLERE DAİR BİR MODEL GÖRÜŞÜLÜYOR

Ukraynalı müzakereci Mihail Podolyak ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Gelecekte Ukrayna'ya yönelik olası bir saldırı halinde müttefik ülkelerden yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantilerine dair bir modelin' görüşüldüğünü söyledi. Podolyak, "Güvenlik garantileri modeli masada. Bu ne anlama geliyor? Bir dizi garantör devletin, saldırıları aktif olarak önlemek için açık yasal yükümlülükler altına girdiği katı bir anlaşma" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'dan talepleri arasında, silahtan arındırılması, NATO üyeliği hedefinden vazgeçmesi, Kırım'ın Rusya toprağı, Donbass'daki Lugansk ve Donetsk'in de bağımsız olarak tanınması bulunuyor.

Ukrayna ise krizin ilk günlerinde Türkiye'nin adını olası garantör devletler arasında saymıştı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.