Beşikçi: Kürtlerin bir devleti olsaydı, Halepçe ve Anfal soykırımları olmazdı

Beşikçi: Kürtlerin bir devleti olsaydı, Halepçe ve Anfal soykırımları olmazdı

Danimarka'da ”Devletsiz halklar ve soykırımlar” adı altında bir konferans gerçekleştirdi.

A+A-

Danimarka Kürt dernekleri Federasyonu, 27 mayıs 2017´de Danimarka başkenti Kopenhagen´nin Brøndbystrand beldesinde ”Devletsiz halklar ve soykırımlar” adı altında bir konferans gerçekleştirdi. Büyük bir katılımın olduğu konferansa Türkiye´den Kürt halkının dostu sosyolog yazar Ismail Beşikçi beraberinde Ruhşen Arslan´la davetli olarak katıldı. Devletsizlik ve soykırım ilişkisine örneklerle açıklık getirdi. 

Açılış konuşması ve saygı duruşuyla başlayan konferansda, Danimarka Kürdistan Dernekleri Federasyonu adına Adnan Agacan kürtçe ve Mahmut Erdem türkçe birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda Beşikçi`nin politik kimliği, duruşu, hayat ve mücadelesi anlatıldı. Ardından Beşikçi vakfının hazırladığı Beşikçi ile ilgili bir doküment film sunuldu ve daha sonra Rusen Arslan, Beşikçi vakfının kuruluş ve çalışmlarını, geleceğe yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Son olarak konferansın baş konuğu Beşikçi konuştu.

Beşikçi, devletletsiz halkların tarihte nasıl soykırımlara uğradıklarını ermeni ve yahudi soykırım örneklerini vererek açıkladı. Yahudilerin uğradıkları soykırım sonrası söyledikleri; ”bir daha asla” sözünü hatırlattı ve Kürtler neden ”bir daha asla” demiyorlar, bunun üzerinde düşünmeleri gerek, dedi.

kopenhag_konferans.jpg
Kürtlerin yakın tarihte uğradıkları soykırımları, bir devletlerinin olmamasıyla ilişkilendiren Beşikçi, Kürtlerin uğradıkları soykırımlara karşı dünyadaki tepkisizliğin de ve Kürtlerin ”asla bir daha” dememelerin de nedeninin, 1920´lerde oluşturulan anti-Kürt dünya nizamından kaynaklandığını vurguladı. Bu anti-Kürt -nizam sonucu, Kürt halkının haklarının gasp edildiğini ve Kürt halkının statüsüz biırakıldığını belirtti. Bilimin kavramlarıyla, dünyada nasıl bir anti-Kürt nizamın söz konusu olduğunun anlaşılması çok önemli dedi.

Irak Kürdistanı´nda gündemde olan bağımsızlık referandumuna da değinen Beşikçi, bu referandumun bir an önce yapılması önemli dedi. Yüzde seksen onaylı bir referandum sonucuna, hiç kimsenin karşı çıkamıyacağını ve bunun bağımsızlık yolunu açaçağını belirtti, bundan dolayıdır ki referanduma karşı çıkıyorlar ve bundan dolayıdır ki bu referandum tarihinin netleşmesi ve gerçekleşmesi gerekir, dedi.

Konusmasının devamında, goran, PKK ve Yekiti´nin bir kesiminin bağımsızlığa karşı olduklarına da değinen Beşikçi, Kürtleri soykırıma tabii tutmuş, üzerinde zehirli gazlarla deneyler yapmış, Kürt kadınlarının şereflerini lekeleme odasını oluşturmuş ki bu odada filistinli gerilaların görevlendirildiğini anlattı, buna rağmen nasıl olur da, bazıları bağımsızlığı değil de, Irak ile birleşmek istediklerini sorguladı. Bağımsız bir Kürt devletine karşı olanların, Kürdistanı kendi aralarında bölüşsmüş olan, Irak, Suriye, Iran ve Türkiye olduğunu, PKK devlet istemiyorum dediğinde, bu devletlerin sözcüsü oluyor dedi.

Devletleşmenin Kürtler için önemine değinen Beşikçi, İsrail devletin fikirbabası Thedor Herzi´n ”eğer bir devletiniz yoksa, zenginliğinizin hiç bir değeri yoktur, bir anda ve çırpıda elinizden kayıp gider” sözüne atıfta bulundu, ”50 milyonluk bir halkın birleşmiş milletlerde adı yok, dünya milletler arasında eşit bir statüye sahip değil, bu tüm Kürtlerin sorunu olmalı, devlet olduğunda soykırımlara maruz kalamazsın, itilip kalkınmazsın, o bakımdan referandum yapılmalı ve bağımsızlığın yolunun açılması önemlidir. Bu diğer parçalarıda etkiler ve tüm Kürtlerin böylesi bir sürece destek olmaları önemlidir” dedi.

Denge Kurdistan

 

   
 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.