Buzgan: Kürtçenin kurumsallaşması açısından kursları önemsiyoruz

Buzgan: Kürtçenin kurumsallaşması açısından kursları önemsiyoruz

‘Kürtçe kurslar’ın açılması için başından beri büyük çaba sarf eden Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan süreç ile ilgili PayamaKurd’e konuştu

A+A-

Haber Merkezi- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’ndaki (İSMEK) ‘Kürtçe kurslar’ sürekli Kürt kamuoyunun gündemindeydi. Bu kursların açılması için başından beri büyük çaba sarf eden Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan süreç ile ilgili PayamaKurd’e konuştu. Buzgan, “Kürtçe kursları hem işin istihdam açısından hem de Kürt Dili ve Edebiyatının görünürlüğü ve kurumsallaşması açısından önemsiyoruz” diyor.

Hakkı Savunanlar Platformunu ne zaman ve neden kurdunuz?

Platform 2018 yılının Kasım- Aralık ayında kuruldu. 25 arkadaş ile platformu kurduk. Bizim kurmamıza neden olan temel faktörler Türkiye de yaşanan negatif değişimlerdi. Milyonlarca Kürt İstanbul’da yaşıyor, ama neredeyse İstanbul nüfusunun her dört kişiden biri Kürt iken, bu Kürtlerin nüfusu, nüfuza dönüşmüyordu. Bürokrasi üzerinde yerel yönetimler üzerinde, kültürel alanda medya alanında, her hangi bir etkileri bir ağırlıkları söz konusu değil. Öte taraftan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Kürtçe kursunun verilmesine karşın, Kürtçe’nin İSMEK’ te gerekse kamusal alanlarda bir görünürlüğü söz konusu değildi.

İmamoğlu’nun seçim öncesi Kürtlere vaadi olan İSMEK’te Kürtçe kurslar açıldı. Gelinen noktada yaşanan süreci açıklar mısınız?

Biz platformu kurduktan sonra zaten seçimler vardı. Mali idareler seçimleri dolayısıyla İstanbul’da en alternatif parti CHP gözüküyordu.  CHP genel başkanı ile 11 Ocak 2019 tarihinde 25 arkadaşımızla birlikte kendisi ile bir görüşme yaptık. Görüşmede ayrıca Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu hazır bulundular. 4 saat süren bir görüşme oldu. Görüşmede biz genel olarak İstanbul’da ikamet eden Kürtlerin CHP’ye bakış açılarını aktardık. Kürtlerin eğilimlerini hassasiyetlerini taleplerini kendilerine ilettik. Özelikle Kürtçenin görünürlüğüne yönelik bazı taleplerimiz oldu.

Başta İSMEK’te Kürtçe kurslar olmak üzere, bunun dışında Kürtçe kreş hizmetleri, Kürtçe tiyatro hizmetleri, yaşlı özürlü bakım hizmetlerinde, bu konuda Kürtçe bilen hizmetlilerin istihdam edilmesine yönelik ayrıca Kürt dili edebiyatının klasik eserlerinin kültür aş tarafından Türkçeye çevrilmesi gibi, taleplerimizi ilettik. Seçimi kazandılar. Seçimden bir müddet sonra biz tekrar genel başkandan bir randevu talep ettik.

Bir grup Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu arkadaşımızı genel başkanla görüştürdük. Arkadaşlarımız o talepleri yine orda da tekrarladılar. Tekrar teyit edildi.  Ardından biz Ekrem İmamoğlu ile görüştük. 6 kişilik bir arkadaş grubu ile görüştük. Talebimizi orda tekrar yineledik. Oda tekrar teyit etti. Bu kursları açacaklarını söyledi. Kurslar bu hafta itibariyle yani hafta başından itibaren açıldı. Kayıtlar alınmış oldu.

Kurslara ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Talep yoğun mu?

İşin doğrusu biz şuan evet normal kontenjana göre baktığımız zaman kontenjanın çok çok üstünde bir talep söz konusu. Kayıtların sona ereceği tarihe kadar en az bin kişinin kayıt yaptırmasını bekliyoruz. Şimdi kayıtların bu düzeyde olmasının veya daha yüksek düzeyde olmamasının bazı nedenleri var. Birinci neden; çok iyi bir duyuru yapılmadı. İkincisi; Anadolu yakasında kurslar açılmadı, düne kadar Anadolu yakasında Kürtçe kurs açılmamıştı.

Sadece Avrupa yakasında dört ilçede beş nokta da açılmıştı. Bu yoğun talebi, yani görece yoğun talebi gördüklerinde Anadolu yakasında Üsküdar’da da bir kurs açma gereği duydular. Bunun dışında Kürtçenin Zazaca lehçesinin de şu an itibariyle öğretilmesini savundum. Yani demek istediğim iyi bir reklam iyi bir duyuru yapılmamış olması ikincisi Anadolu yakasında olmayışı üçüncüsü Zazaca lehçesi kurslarının hala açılmaması talebin bu düzeylerde kalmasının en önemli faktörlerinden bir kaçı.

Talebiniz sadece CHP’ye yönelik mi ya da diğer partilerden de bu beklentiniz var mı?

Şimdi nihayetinde baktığımız zaman, şuan Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Yani yüzlerce belediyeyi yönetiyor. Bu talebimiz aynı zamanda AK Partili belediyelere de yönelik. Yani sadece CHP’li belediyeler değil. Aynı zamanda HDP’li belediyelere de bu çağrıyı yapıyoruz. Belediyelerinizde neden bu kurslar yok?  Van’da neden yok bu kurslar, Muş’ta neden yok Bingöl’de neden yok?  Kürtlerin yaşadıkları illerde belediyeler hangi partide ise gidip taleplerini iletmesi lazım. Yani bu gelişmenin büyümesi için diğer şehirlerde yaşayan Kürtlerin de doğrudan bu taleplerini dile getirmesi gerekir. Nihayetinde biz İstanbul’da bu süreci başlattık.

Kürt Dili Bölümünden mezun birçok insan bulunuyor. Bu konuda ne tür çalışmalarınız var? Ayrıca platform olarak bundan sonra ne gibi hak arayışlarınız olacak?

Öncelikle büyükşehir ile bizim başlattığımız bu süreç bir yönü itibariyle istihdamla sonuçlanan bir süreç. Yani ne kadar fazla kurs açılırsa bu talep oranına göre istihdamlar gerçekleşecek. Öte taraftan Kürtçe kreş hizmetleri verilmesi durumunda yine bu alanda eğitim almış insanlar istihdam edilecek. O bahsettiğim klasik Kürt Dili Edebiyatının eserleri tercüme edilmesi ile bu alanda yetkin olan insanlar istihdam edilecek. Bizim büyükşehir belediyesinin halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, çağrı hizmetleri alanında Kürtçe’ye de yer verilmesine ilişkin bir çalışmamız var.

Bundan sonraki çalışma ve arayışlarımıza gelirsek… Yani bizim ağırlıklı olarak çalışmalarımız dil ağırlıklı olacak. Kürt dilinin, edebiyatının, kültürünün tarihinin geliştirilmesi yaygınlaştırılması kurumsallaşması için çalışmalarımız olacak. Bir dernek kurmayı planlıyoruz. Bu dernek çatısı altında hukuka siyasete, projelere ilişkin Kürt dili tarihine ilişkin bir takım araştırmalarımız olacak. Raporlar hazırlayacağız. Kamuoyuna duyuracağız. Yani bu yönde bir takım çalışmalarımız olacak.

Hizmet verilirse bu mezunların istihdam edileceği alan çok mu diyorsunuz?

Tabi kesinlikle. Gerek İstanbul Belediyesi’nin bizim taleplerimizi yerine getirmesi durumunda oluşacak istihdam, gerek diğer belediyelerin bu yönde çalışmalar yapmaları halinde kuşkusuz bu alanda eğitim görüp diploma alıp işsiz kalan insanların da iş bulmasıyla sonuçlanacak bir süreç. Dolayısıyla biz bunu önemsiyoruz. Hem işin istihdam açısından hem Kürt Dili Edebiyatının görünürlüğü ve kurumsallaşması açısından önemsiyoruz.

Peyamakurd

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.