Mazlum Abdi: Şam’dan bana resmi bir teklif gelmedi

Mazlum Abdi: Şam’dan bana resmi bir teklif gelmedi

.

A+A-

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi, Suriye hükümetiyle ilişkiler, 2025 Mart Anlaşması ve bölgedeki gelişmelere dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Abdi, Şam yönetiminden kendisine doğrudan bir görev teklif edilmediğini ancak dolaylı bir teklif ihtimalini dışlamadı.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi, Mart 2025’te Suriye hükümetiyle imzalanan anlaşmanın ardından verdiği ilk kapsamlı röportajda önemli açıklamalarda bulundu. “Şam Saati” adlı podcast programına konuşan Abdi, savaş süreci ve Şam yönetimiyle ilişkiler hakkında değerlendirmeler yaptı.

Abdi, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara veya Suriye hükümeti tarafından kendisine doğrudan herhangi bir üst düzey görev teklif edilmediğini söyledi. Ancak dolaylı bir teklif olup olmadığı yönündeki soruya net cevap vermeyerek, bu konuda “ima edilen bazı süreçler olabileceğini” ifade etti.

DSG’nin Haseke’de düzenlediği ve bazı dini liderlerin de katıldığı toplantıya da değinen Abdi, bu tür temasların zorunlu olmadığını ancak gerçekleştiğini belirtti.

Terör örgütü DEAŞ’a karşı yürütülen mücadeleye ilişkin konuşan DSG komutanı, bu savaşta yalnız olmadıklarını ve farklı güçlerin de sürece katkı sunduğunu vurguladı.

Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda ise dikkat çeken bir itirafta bulunan Abdi, DSG’nin kontrol ettiği bölgelerde bu sorunun tamamen engellenemediğini kabul etti.

Mart 2025’te imzalanan anlaşma; DSG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu, kuzeydoğu Suriye’deki askeri ve sivil kurumların devlet yapısına dahil edilmesi ve Kürt toplumunun anayasal haklarının tanınmasını içeriyordu. Ancak anlaşmanın uygulanmaması ilerleyen süreçte gerilimlere yol açtı. Ocak 2026’da sağlanan ateşkes sonrası bölgede fiili kontrolün büyük ölçüde Şam yönetimine geçtiği belirtiliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.