Zeynel Abidin Han Muş'ta toprağa verildi

Zeynel Abidin Han Muş'ta toprağa verildi

Tanınmış Kürt aydınlarından yazar, şair, çevirmen ve yayıncı Zeynel Abidin Han için Berlin’de düzenlenen cenaze merasiminin ardından memleketi Muş'ta toprağa verildi.

A+A-

Haber Merkezi - Merhumun cenazesi ailesi, akrabaları, sevenleri ve dostları tarafından Muş havaalanında yoğun bir katılım ile karşılandı.

Naaş ilkin sorunsuz bir şekilde Muş Belediyesine ait cenaze nakil aracı ile memleketi Varto'ya ulaştırılmak üzere yola çıkarken, polis arama noktasına takılan cenaze, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin uzun süre kontrol noktasında bekletildi.

Ailesinin ve sevenlerinin uzun uğraşları sonucu tekrar Varto'ya doğru hareket eden cenaze konvoyu bu defa da Muş Belediyesi tarafından gelen telefonla, ikinci bir sefer beklemek zorunda kaldı.

Muş Belediyesi'nden gelen telefon sonrası, nakil aracının olduğu yerde boşaltılarak aracın belediyeye gönderilmesi istendi. Cenaze aracının şoförü, verilen emire uymak zorunda olduğunu belirterek, cenazeyi indirip gitti.

Bunun üzerine Muş Belediyesi'nin cenaze aracından tabutu indirilen Zeynel Abidin Han'ın naaşı, onu karşılamaya gelenlerden birinin pikabina bindirilip Varto'ya ulaştırıldı.

Varto'da İkinci Kez Polis Engeli

Varto halkı tarafından yoğun bir ilgi ile karşılanan cenaze yine polis engeliyle karşılaştı.

Cenaze defin işlemine herkesin gidemeyeceği, "yoğun katılımın tahriklere yol açacağı" bahanesiyle kitlesel katılıma izin verilmemesi yönünde emir aldıklarını söyleyen polisler, sadece yakın akrabalarının katılım şartı ile, defin işlemine müsade etti.

Valiliğin ve Muş Belediyesi'nin bu keyfi ve düşmanca tutumu, halk tarafından büyük tepki topladı. Defin merasimin sona ermesiyle, kitle taziye ziyaretinde bulunmak üzere merhumun aile evine akın etti.

Zeynel Abidin Han Kimdir?

“Ey serxwebûn”, “Siya Çûyinê”, “Bagera Nergizan” ve “Stran digotin”  gibi ondan fazla kitabın yazarı olan Han, uzun yıllar Kürt siyaseti içinde mücadele etti.

Muş’un Varto ilçesinin Qilçix(Aydınpınar) köyünde 1961 yılında dünyaya gelen Han, Kürt meselesindeki görüşleri nedeniyle Türkiye’de uzun süre hapis yattı.

1985-89 yılları arasında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan  Zeynel Abidin Han, siyasi baskılar nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Zeynel Abidin Han'ın Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki (Zazakî) ile Türkçe dillerinde çok sayıda kitapları ve çevireleri bulunuyordu.

Han, 2003-2007 tarihleri arasında Berlin’de kurulan Evra Yayınevi’nin uzun süre editörlüğünü yaptı. Evar Yayınevi, çok sayıda Kürt eserin basılmasına ön ayak oldu.

Zeynel Abidin Han’ın oğlu Gazîn Onur Han 2007 yılında  Han Yayınevini kurdu.  Zeynel Abidin Han oğlunun kurduğu yayınevinin editörlüğünü yaparak, çok sayıda Kürtçe kitap basılmasına yardımcı olmuş,  Kürt dili ve edebiyatına büyük katkıda bulunmuştu.

Zeynel Abidin Han, 2015 tarihinden itibaren Xwenasê dergisinin editörlüğünü yapıyordu.

Nerina Azad

Foto: Hüsamettin Turan

53-002.jpg

eusya-aciklama.jpg

terorisat.jpg

iran.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler