Ukrayna Ankara Büyükelçisi: Türkiye, tahıl yüklü Rus gemisine el koydu

Ukrayna Ankara Büyükelçisi: Türkiye, tahıl yüklü Rus gemisine el koydu

.

A+A-

 Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasly Bodnar, Türkiye gümrük yetkililerinin Ukrayna'nın 'çalıntı' olduğunu belirttiği tahıl yüklü Rus bandıralı gemiye el koyduğunu söyledi.

Türkiye, Ukrayna’nın talebi sonrası Berdyansk limanından alınan Ukrayna tahılını taşıyan Rus bandıralı kargo gemisi Zhibek Zholy’ye el koydu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, geminin Berdyansk’tan Ukrayna’ya ait yaklaşık 4 bin 500 ton tahıl taşıdığını ve Sakarya’nın Karasu ilçesine gittiğini belirtmişti.

Gemilerin güzergahını takip eden vesselfinder adlı siteye göre de söz konusu gemi Karasu’ya vardı.

Reuters’ın aktardığına göre Ukrayna’da ulusal televizyona konuşan Ankara büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Tam bir işbirliğimiz var. Şu anda liman girişinde duran gemi, Türkiye gümrük yetkilileri tarafından alıkondu” dedi.

Bodnar, incelemelerin ardından ‘geminin kaderinin pazartesi belirleneceğini’ söyledi.

Büyükelçi, haziran başlarında, ‘Rusya’nın Ukrayna’dan çaldığı tahılları alanlar arasında Türk alıcıların da olduğunu ve sevkiyatlardan sorumlu kişilerin tespit edilip yakalanması için Türkiye’den yardım istediğini’ de sözlerine ekledi.

Türkiye’den konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Savaştan dolayı tahılı ülkeden çıkaramayan Ukrayna, uzun süredir Rusya’nın Ukrayna’ya ait tahılı çaldığını iddia ediyor.

Kiev yönetimini, Rusya'yı Ukrayna tahılını çalarak, aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelere satmakla suçluyor. Moskova ise bu iddiaları reddediyor.

Kazakistan merkezli KTZ, Zhibek Zholy adlı geminin şirketlerine ait olduğunu ancak yaptırım altında bulunmayan Rus Green-Line şirketi tarafından kiralandığını açıklamıştı.

Gemi takip verilerine göre Zhibek Zholy, cuma akşamı Türkiye'nin Karasu limanı yakınlarına demir atmıştı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın blokajı nedeniyle Ukrayna limanlarından çıkarılamayan tahılla ilgili 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz" dedi.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin tahılın Ukrayna’dan çıkartılması konusunda önemli bir ülke olduğunu söylemişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.