“Suriye’nin kuzeyinde siviller tehlike altında”

“Suriye’nin kuzeyinde siviller tehlike altında”

.

A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yazılı bir açıklama yaparak “Suriye'nin kuzeyindeki çatışmanın tüm taraflarının devam eden ve yapılacak askeri operasyonlar sırasında sivillerin zararını asgariye indirmeleri gerektiğini” söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), "Türkiye'nin Kürt yönetimindeki güçlerin elinde tuttuğu kuzey Suriye'nin bazı bölgelerine yönelik askeri müdahale tehdidini" ele alan bir soru-cevap belgesi yayınladı.

"Suriye'nin Kuzeyinde Siviller Tehlike Altında" başlığıyla bugün (17 Ağustos) kamuoyuna duyurulan soru-cevap belgesinde, "önemli kaygıların arasında hukuka aykırı saldırıların, insani koşulların kötüleşmesinin ve IŞİD'in yeniden ortaya çıkması tehlikesinin yer aldığının" altı çizildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Suriye'nin kuzeyindeki çatışmanın tüm taraflarının devam eden ve yapılacak askeri operasyonlar sırasında sivillerin zararını asgariye indirmeleri gerektiğini" ifade etti.

HRW'nin yayınladığı belgede, "çatışmanın tarafları için savaş hukuku yükümlülükleri, mülteciler ve yerinden edilenlerle ilgili endişeler ile çatışmanın İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantısı olduğu iddiasıyla bölgede alıkonan Suriyeliler ve yabancılar üzerindeki etkileri" ele alınıyor.

Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye olası askeri operasyonuna da değinen HRW, "Türkiye'nin planlanan müdahalesi, Türkiye'nin 2016'dan bu yana kuzey Suriye'ye yaptığı dördüncü askeri müdahale olacak. Daha önceki askeri müdahaleler insan hakları ihlalleri içeriyordu" dedi.

"İnsani durumu daha da kötüleştirebilir"

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle da konuyla ilgili açıklamasında özetle şöyle konuştu:

"Türkiye ve müttefikleri daha önce sınır ötesi askeri operasyonlarının ardından sivillerin ölümüne neden oldu ve keyfi alıkoymalar yaptı, bu da Suriye'de toplu yerinden edilmelere yol açtı.

 

Yeterli önlemler alınmadığında, Türk güçleri ve Suriyeli uzantıları hak ihlallerini tekrarlama tehlikesi taşıyor. Çatışma, Suriye'nin kuzeyindeki milyonlarca insan için halihazırda yıkıcı olan insani durumu yalnız daha da kötüleştirebilir.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye olası operasyonuna ve Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına değinen HRW, özetle şu bilgileri paylaştı:

"Mayıs'tan bu yana, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeydoğusundaki iki yerin -Tel Rıfaat ve Münbiç'in - Halk Koruma Birlikleri'nden (YPG ve YPJ'den) arındırılacağı tehdidinde bulunuyor.

"YPG ve YPJ, kuzeydoğu Suriye'nin büyük bir bölümünü elinde tutan Amerika Birleşik Devletleri destekli bir Kürt yönetime sahip silahlı bir grup olan Suriye Demokratik Güçleri'nin en büyük unsurlarıdır.

"Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırı boyunca Türkiye kontrolündeki 'güvenli bölge' olarak tanımladığı alanı genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

"Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve İran'ın bu tür bir saldırıya karşı açık uyarılarına rağmen niyetini en son 8 Ağustos'ta yineledi.

"Türkiye'nin SİHA saldırıları"

"Suriye'nin kuzeydoğusunda gönüllü bir medya ve araştırma kuruluşu olan Rojava Enformasyon Merkezi'ne (Rojava Information Center) göre, Türkiye'nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılar ve Türkiye destekli Suriyeli güçlerin kuzeydoğuda Suriyeli Kürtlerin elindeki bulunan kent ve kasabalara yönelik bombardımanın son aylarda yoğunlaşarak aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

"Suriye Demokratik Güçleri, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 8 Ağustos'ta gerçekleşen üç ayrı operasyon sırasında Türk askerlerinin öldürüldüğünü bildirdi."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.