Şii partiler Zurifi'nin görevlendirilmesini reddetti

Şii partiler Zurifi'nin görevlendirilmesini reddetti

Irak’ta bazı Şii siyasi partiler, yeni hükümet kurmakla görevlendirilen Adnan ez-Zurfi’nin adaylığını reddetti.

A+A-

Haber Merkezi - Yasa Devleti Koalisyonu, Fetih Koalisyonu, Ulusal Sözleşme ve Ulusal Yaklaşım partileri görevlendirme kararını reddettiklerini açıkladı. Haşdi Şabi'ye yakınlığı ile bilinen Hadi Amiri başkanlığındaki Fetih Koalisyonu ve eski Başbakan Nuri el Maliki'nin liderliğindeki Yasa Devleti Koalisyonu, eski Irak Ulusal Güvenlik Başkanı fellah Feyyaz'ın başkanlığındaki Ulusal Sözleşme ve İslami Fazıl'a yakınlığı ile bilinen Ulusal Yaklaşım partileri  Berhem Salih'in belirlediği adayı kabul etmediklerini açıkladı.

Irak'ta İran'a yakınlığıyla bilinen Şii partiler , Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in hükümeti kurma görevini eski Necef Valisi Adnan ez-Zurfi'ye vermesini "anayasanın ihlali" olarak nitelendirildi.

Fetih Koalisyonundan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Salih'in "Meclis'in en büyük grubu" prensibini es geçerek, Zurfi'ye hükümeti kurma görevi vermesinin anayasanın ihlali olduğu savunuldu.

Salih'in bu adımıyla siyasi gruplar arasındaki konsensüse bağlı kalmadığı öne sürülen açıklamada, sonuçlardan Cumhurbaşkanı Salih'in sorumlu tutulacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca hükümeti kurma görevinin verilmesi sürecine ilişkin gerekli anayasal hakkın da kullanılacağı kaydedildi.329 sandalyeli Irak Meclisi'nde 46 milletvekili bulunan Fetih Koalisyonunda İran'a yakın Bedir, Kanun Devleti ve Ata Partisi gibi Şii siyasi gruplar yer alıyor.

ABD'den Zurfi'ye şartlı destek

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni hükümet kurmakla görevlendirilen Adnan ez-Zurfi'yi desteklemek için bazı şartları olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Salı günü yaptığı açıklamada, Irak'ta hükümet kurmakla görevlendirilen Adnan ez-Zurfi'nin Irak'ın egemenliğini sürdürmesi, yolsuzluktan uzak durması, halkın taleplerini yerine getirmesi ve insan haklarını koruması durumunda Washington ve uluslararası topluluğun desteğine sahip olacağını söyledi.

Irak'taki gösteriler ardından 30 Kasım 2019'da istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi'nin yerine görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi,  1 Mart'ta Sünni ve Kürtlerin hükümet kabinesine itiraz etmesi sonrası görevinden çekilmişti. 

Dün Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, eski Necef Valisi Adnan ez-Zurfi'yi hükümet kurmakla görevlendirdi.

Basnews

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.