Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 45. güne girildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 45. güne girildi.

.

A+A-

Ukrayna yetkilileri, ülkenin doğusundaki Kramatorsk şehrinde binlerce sivilin tahliyesinde kullanılan kalabalık tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, saldırıda 10'u çocuk 50 kişinin öldüğünü, 98 kişinin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bilerek sivilleri hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kınadı. Rusya'dan ise "Saldırıyla ilgimiz yok" açıklaması geldi.

9 Nisan'da yaşananlar:

07.54 Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmamasından ve Rus oligarklar için "güvenli liman" haline getirilmesi olasılığından memnun olmadıklarını söyledi.

Bodnar, Türkiye'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılmasını istediklerini ve Rusya ile işbirliğini kısıtlamasını istediklerini söyledi. Bu talepleri Ukraynalı yetkililerin her seviyede dile getirdiğini vurgulayan Bodnar, "Ancak bu egemen bir ülke olarak Türkiye'nin kendisinin vereceği bir karar ve biz saygı duyacağız" dedi.

8 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

23.00 - Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, tren istasyonuna yönelik füze saldırısında 10'u çocuk 50 kişinin öldüğünü, 98 kişinin de yaralandığını söyledi.

21.00 - Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukrayna’ya gitti. Leyen, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile birlikte, Rusya’nın savaş suçu işlediği belirtilen Bucha kentini ziyaret etti.

AB heyetini Kiev’de karşılayan Ukrayna lideri Zelensky, Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Leyen,”Ukrayna’nın savaşı bizim savaşımızıdır, AB Ukrayna’nın yanındadır” dedi.

15.20 - Rusya'nın reddettiği füzeli saldırıya ilişkin AB ve İngiltere'den açıklama geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss "Rusya ve Putin'den hesap soracağız" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ordusunu bölgeyi tahliye eden sivillerin kullandığı tren istasyonunu vurmakla suçladı. Michel, 30 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin "dehşete düştüğü" yönünde ifadeler kullanırken Rusya'ya yönelik yaptırımların da yolda olduğu mesajı verdi.

15.16 - Rusya, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinde sivillerin tahliye için beklediği tren istasyonuna düzenlenen füze saldırısıyla "ilgisi olmadığını" savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Rusya'nın tren istasyonuna saldırdığına yönelik iddialar provokasyondur ve kesinlikle yanlıştır" dedi.

15.00 - Donetsk bölge valisi, Kramatorsk tren istasyonundaki füze saldırısında ölenlerin sayısının 39'a çıktığını duyurdu. Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Pavlo Kyrylenko, 87 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bu kişilerden çoğunun yaraları ağır.

Kyrylenko, saldırılara rağmen şehirden tahliyelerin devam edeceğini de açıkladı.

12.00 - Ukrayna, ülkenin doğusunda sivillerin tahliye edildiği tren istasyonuna iki roketin isabet ettiğini açıkladı.

Ukrayna devlet trenyolu işletmesinin başındaki Oleksandr Kamyshin, Telegram hesabında paylaştığı mesajda, saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirdiğini ve 30'dan fazla kişinin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandığını yazdı.

Kramatorsk şehir konseyi, halkı evde kalması veya sığınaklara girmesi konusunda uyardı.

Donetsk bölge valisi, polis ve kurtarma görevlilerinin bölgeye ulaştığını, onlarca ölü ve yaralı olduğu bilgisini geçtiklerini duyurdu.

06.42 Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Buça’nın yakınında bulunan Borodyanka şehrinde iki yıkılmış binanın altında 26 ceset bulunduğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Borodyanka’da durumun sokaklarda cesetlerin bulunduğu Buça’dan çok daha kötü olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer, Kiev yakınındaki Buça şehrinde 300’den fazla sivilin öldürüldüğünü belirtirken, 50’sinin infaz edildiği aktarıldı.

Moskova, sivil ölümlerini inkar ederek sokaklardaki cesetlerin Ukrayna propagandası olduğunu savundu.

7 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

19.57 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Savaş devam ettiği sürece elbette Ukrayna halkı daha fazla zarar görecek ancak savaşın Ukrayna ötesine tırmanma riski de var. NATO'nun tam olarak odaklandığı şey, bu tırmanmayı önlemek" dedi. Stoltenberg, "Bu savaş aylarca, yıllarca sürebilir. Bu nedenle çok daha fazlasına hazırlanmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.

18.25 193 üyeli BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınmasını oyladı.

Rusya'nın konseyden çıkarılmasına 93 ülke destek verirken, 24 ülke karşı çıktı, 58 ülke ise çekimser kaldı. Türkiye oylamada “Evet” oyu kullandı.

17.45 Ukrayna lideri Zelenski’nin Yunanistan Parlamentosu’na seslendiği sırada, Neonazi Azov Taburu'nda savaştığını belirten Yunan asıllı bir askerin Ukrayna'daki durumu anlattığı bir videoya yer verilmesi, Yunanistan muhalefetinde tepkiye neden oldu. Aleksis Çipras bunu “tarihi bir utanç” olarak nitelerken, Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu "Azov Birliğine bağlı bir kişinin konuşmasının dahil edilmesi yanlıştı ve amacının dışındaydı” dedi.

14.25 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Rusya'ya çarşamba günü yeni bir anlaşma taslağı sunduğunu açıkladı. Lavrov yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın taslağının İstanbul'daki toplantıda belirtilen hükümlerden farklı olduğunu söyledi.

Lavrov, özetle şunları kaydetti: "Ukrayna çarşamba günü Rusya'ya yeni bir anlaşma taslağı sundu. Ukrayna'nın taslağı İstanbul'da sunduğu tekliflerden farklı. Ukrayna'nın teklifi, Kırım ve Donbas'ın Putin-Zelenski görüşmesinde tartışılması yönünde, bu kabul edilemez. Rusya Ukrayna ile müzakerelere devam edecek, kendi anlaşma taslağını geliştirecek. Rusya başlangıçtaki taleplerini içeren kendi ilk anlaşma teklifini ilerletecek. Washington Zelenski'yi savaşmaya devam etmesi için zorluyor."

13.35 Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen bir enerji konferansında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, AB'nin Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına fazlasıyla bağımlı olduğunu belirterek, "Bunu sürdürdüğümüz sürece değişmesi gereken enerji geleceğimizi tam olarak kontrol edemeyiz. Bu, yeni bir öncelik değil ama yeni bir aciliyet" dedi.

Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komite Başkanı ve Romanya Milletvekili Cristian Bușoi de Rusya'nın enerjiyi her zaman silah olarak kullandığını savunarak, “Biz bu duruma karşı birlikte durmalıyız. Zamana karşı bir yarış içindeyiz. Gerekli adımları atmalı, depoları doldurmalı ve sonraki kışa hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.

12.20 Fransa, Rusya’nın Paris Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabında, Ukrayna’daki Buça kentine ait görüntülerin "film seti" şeklinde paylaşılmasının ardından Rus Büyükelçi Aleksil Meçkov’u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Rusya’nın Paris Büyükelçiliği'nin Twitter hesabında dün akşam, Ukrayna’nın Buça kentinden gelen yıkılmış bir sokakta, tank enkazı ve çok sayıda gazetecinin yer aldığı görüntüler, "Film seti, Buça kenti" ifadeleriyle paylaşıldı.

Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, paylaşıma, "Utanç ötesi, orada dur" şeklinde tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği'nin Buça’daki acılara dair uygunsuz ve provokatif paylaşımı nedeniyle Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya karar verdim" ifadesini kullandı.

Drian, Ukrayna’daki savaşa dair Rusya’nın bilgi manipülasyonuyla mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

11.10 Ukrayna: Rus ordusu 18 bin 900 askerini kaybetti

Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 18 bin 900 askerini, 150 uçağını, 135 helikopterini ve 698 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-7 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 135 helikopter, 698 tank, 1891 zırhlı araç, 332 top, 108 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, 1358 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 111 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

11.08 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da 4 yakıt üssü roketlerle yok edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle 4 yakıt üssünü vurduklarını bildirdi.

9.44 Pentagon'un Ukrayna'ya 100 adet Switchblade silahlı insansız hava aracı göndereceğini duyurmasının ardından ABD'de Ukrayna askerlerine eğitim verilmesi gündemde. 

ABD merkezli New York Times gazetesinde Eric Schmitt imzasıyla yayınlanan habere göre, Pentagon Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya 100 adet "kamikaze" İHA'lar gönderiyor. Habere göre, Pentagon yetkilileri onlarca Ukraynalı askerin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başlamadan önce planan bir eğitim kapsamında ABD'ye gitmesinin ardından yeni bir eğitim programı planladı.

7.30 Başkent Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan’da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Zelenski, paylaştığı video mesajında, Buça’da gördüklerinden sonra dünyanın modern Rus devletine yönelik tutumunun değiştiğini belirtti.

Söz konusu olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığına işaret eden Zelenski, “Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz” dedi.

6 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

23.00 Pazartesi günü yayınlanan ve The New York Times tarafından doğrulanan bir videoda, bir grup Ukraynalı askerin Kiev'in batısındaki bir köyün dışında ele geçirilen Rus birliklerini öldürdüğü görülüyor.

"O hala hayatta. Bu çapulcuları filme alın. Bak, o hala yaşıyor. Ceketini kafasına çekmiş, görünüşe göre yaralı bir Rus askerinin hala nefes alırken görüldüğünü söylerken, nefesi kesiliyor” diyor. Bir asker daha sonra yerde yatan adamı iki kez vuruyor. Adam hareket etmeye devam ettikten sonra asker onu tekrar vuruyor. The Times, görsel niteliği nedeniyle videoyu yayınlamadı.

Gazeteye göre, elleri arkasından bağlı, başından yaralanmış biri de dahil olmak üzere en az üç diğer Rus askeri böyle infaz edilmiş. Hepsi kamuflaj giyiyor ve üçünde de Rus birlikleri tarafından yaygın olarak giyilen beyaz kol bantları var. Ekipmanarı dağılmış durumda ve her adamın başının yanında kan lekeleri var.

Askerler, Rus hava birlikleri tarafından kullanılan bir piyade savaş aracı olan BMD-2'nin birkaç metre yakınında yolda yatıyorlar. Bazıları ceketlerini, ayakkabılarını veya kasklarını çıkarmış gibi görünüyor. Yolun ilerisinde yok edilen diğer araçlar görülüyor.

22.40 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Tahripkar ve kendinizi de yıkacak bu savaşınıza artık son verin" çağrısı yaptı. 

Federal Meclis'te milletvekillerinin güncel konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Scholz, Rus askerlerinin Ukrayna'da sivilleri hedef aldığı iddiaları ve Ukrayna'ya verilen askeri destek hakkında açıklamalarda bulundu. Scholz, konuşmasında Rus ordusunun Ukrayna'nın Buça kentinden çekilmeden önce sivillerin ölümüne yol açan saldırılarını "katliam" olarak nitelendirdi. Çocuk, kadın ve yaşlıların öldürüldüğünü söyleyen Scholz, "Sivillerin öldürülmesi bir savaş suçudur. Failler ve emri verenler, yargı önünde hesap vermek zorunda" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir kez daha seslenmek istediğini söyleyen Olaf Scholz, "Tahripkar ve kendinizi de yıkacak bu savaşınıza artık son verin. Askerlerinizi çekin" çağrısını yaptı.

22.00 ABD ve İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik bir dizi yeni yaptırım açıkladı. 

ABD tarafından yeni yaptırım uygulananlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızları ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ailesi de var.

21.30  İngiliz askeri istihbaratına göre, Rus paralı askerlik şirketi Wagner Grubu'ndan 1000 paralı asker Ukrayna'nın doğusuna gönderildi. Wagner Grubu, sekiz yılı aşkın bir süredir Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Grup, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

21.00 Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Denisova: Buça’da 14-24 yaş arası 25 çocuk ve kadın Rus askerlerinin tecavüzüne uğradığını söyledi

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Lyudmila Denisova, Buça’daki mağdurlara yardım etmek için kurdukları telefon hattına çok sayıda çağrı geldiğini söyledi. Denisova yaşları 14-24 arası değişen en az 25 kız ve kadından, Rus askerlerinin kendilerine tecavüz ettiğine dair telefon aldıklarını aktardı. Denisova “Tecavüz Rus askerlerinin yeni silahı” diye konuştu. Rusya Buça’da yaşananlara yönelik tüm suçlamaları reddediyor.

16.30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin Ukrayna’ya silah vermelerini istedi. Stoltenberg , "Ukrayna'nın acil askeri yardıma ihtiyacı var. Müttefiklerin Ukrayna'ya çeşitli silah sistemleriyle daha fazla destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

14.25 Kiev Belediye Meclisi, işgalin başlamasından bu yana kentte 89 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

14.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski video bağlantısıyla İrlanda Parlamentosu'na hitap etti. Rusya'nın Ukrayna'ya sömürgeci bir ordu olarak geldiğini belirten Zelenski, Avrupa'da Moskova'ya yönelik yaptırımlar konusundaki kararsızlığa ise tepki gösterdi.

Zelenski, "Ukrayna'da yaşadığımız onca şeyden sonra, Rus birliklerinin yaptığı onca şeyden sonra herhangi bir kararsızlığa tahammül edemiyorum" dedi.

Hala bazı Avrupalı ​​şirketlerin Rus pazarlarını terk etmediğini ve bunların ikna edilmesi gerektiğini dile getiren Zelenski, "Hala yabancı politikacıları, Rus bankalarının küresel finansal sistemiyle olan bağını kesmemiz gerektiğine ikna etmemiz gerekiyor. Hala Avrupa'yı Rus petrolünün, Rus askeri makinelerini yeni finansman kaynaklarıyla beslememesi gerektiğine ikna etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

13.30 Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, yaptığı yazılı açıklamada, Hollanda gümrüğü tarafından ülkedeki 5 yat üreticisinde bulunan toplam 13 yatın, sıkı denetim altına alındığını belirtti. Hoekstra, yapım aşamasında olan ve aralarında 35 metreden uzun 12 yatın bulunduğunu, birinin ise bakımda olan bir yat olduğunu ifade etti. Yapım aşamasında olan yatların mülkiyet yapılarının araştırılmakta olduğunu ifade eden Hoekstra, yatların, AB yaptırım listesinde bulunan Ruslara ait olmadığını kaydetti. Bakan Hoekstra, bakımdaki yatın ise AB'nin yaptırım listesinde adı geçen bir kişiyle ilişkisinin araştırıldığını, 13 yatın tamamının kullanılmasına ve ülkeyi terk etmesine izin verilmediğini bildirdi. Wopke Hoekstra ayrıca, ülkede bu zamana kadar Ruslara ait 516 milyon avro değerinde varlığın dondurulduğu ve 155 milyon avroluk işlemin bloke edildiği bilgisini de paylaştı.

13.22 Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko yaptığı açıklamada, Rusya’nın Vuhledar kentindeki insani yardım noktasını vurması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin de yaralandığını belirtti.

Kyrylenko’nun sosyal medyada paylaştığı saldırı sonrası anlara ait fotoğraflarda yaralı 2 kadının yerde yattığı, bir kişinin bacağından ciddi şekilde yaralandığı ve bacağından yaralanmış başka bir kişinin ise kurtarma aracına alındığı görüldü.

13.10 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rusya'ya savaşın başından beri enerji için 35 milyar avro ödediğini, bunun Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlarla kıyaslandığında, enerji bağımlılığını azaltma aciliyetine işaret ettiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de savaş suçlarından sorumlu olanlardan hesap sorulacağını yineleyerek AB'nin Rusya'ya, Birliğe verdiğinden daha çok zarar verecek "akıllı" yaptırımları artırmaya devam etmeyi planladığını belirtti. Von der Leyen, dün açıklanan beşinci yaptırım paketine atıfta bulunarak "Kömürü yasakladık ama şimdi petrole bakmamız gerekiyor ve Rusya'nın fosil yakıtlardan elde ettiği gelirlere bakmamız gerekecek" dedi.

12.08 Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonunun Yunanistan'da akredite edilmiş Diplomatik ve Konsolosluk Misyonlarının 12 üyesi "istenmeyen kişi" ilan edildi.

Söz konusu kararın, 1961 Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi ve 1963 Konsolosluk İşleri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi hükümleri uyarınca alındığı belirtildi.

"İstenmeyen kişi" ilan edilen diplomatlar hakkında Rusya'nın Atina Büyükelçisinin bilgilendirildiği aktarıldı.

11.52 NATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel’de Ukrayna’ya verilebilecek yeni destekleri görüşmek için bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı toplantı iki gün sürecek.

14.25 Kiev Belediye Meclisi, işgalin başlamasından bu yana kentte 89 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

14.00 Zelenski, yaptırımlarla ilgili Avrupa'nın kararsızlığına tahammül edemediğini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski video bağlantısıyla İrlanda Parlamentosu'na hitap etti. Rusya'nın Ukrayna'ya sömürgeci bir ordu olarak geldiğini belirten Zelenski, Avrupa'da Moskova'ya yönelik yaptırımlar konusundaki kararsızlığa ise tepki gösterdi.

Zelenski, "Ukrayna'da yaşadığımız onca şeyden sonra, Rus birliklerinin yaptığı onca şeyden sonra herhangi bir kararsızlığa tahammül edemiyorum" dedi.

Hala bazı Avrupalı ​​şirketlerin Rus pazarlarını terk etmediğini ve bunların ikna edilmesi gerektiğini dile getiren Zelenski, "Hala yabancı politikacıları, Rus bankalarının küresel finansal sistemiyle olan bağını kesmemiz gerektiğine ikna etmemiz gerekiyor. Hala Avrupa'yı Rus petrolünün, Rus askeri makinelerini yeni finansman kaynaklarıyla beslememesi gerektiğine ikna etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

13.30 Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, yaptığı yazılı açıklamada, Hollanda gümrüğü tarafından ülkedeki 5 yat üreticisinde bulunan toplam 13 yatın, sıkı denetim altına alındığını belirtti. Hoekstra, yapım aşamasında olan ve aralarında 35 metreden uzun 12 yatın bulunduğunu, birinin ise bakımda olan bir yat olduğunu ifade etti. Yapım aşamasında olan yatların mülkiyet yapılarının araştırılmakta olduğunu ifade eden Hoekstra, yatların, AB yaptırım listesinde bulunan Ruslara ait olmadığını kaydetti. Bakan Hoekstra, bakımdaki yatın ise AB'nin yaptırım listesinde adı geçen bir kişiyle ilişkisinin araştırıldığını, 13 yatın tamamının kullanılmasına ve ülkeyi terk etmesine izin verilmediğini bildirdi. Wopke Hoekstra ayrıca, ülkede bu zamana kadar Ruslara ait 516 milyon avro değerinde varlığın dondurulduğu ve 155 milyon avroluk işlemin bloke edildiği bilgisini de paylaştı.

13.22 Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko yaptığı açıklamada, Rusya’nın Vuhledar kentindeki insani yardım noktasını vurması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin de yaralandığını belirtti.

Kyrylenko’nun sosyal medyada paylaştığı saldırı sonrası anlara ait fotoğraflarda yaralı 2 kadının yerde yattığı, bir kişinin bacağından ciddi şekilde yaralandığı ve bacağından yaralanmış başka bir kişinin ise kurtarma aracına alındığı görüldü.

13.10 Savaşın başından beri Rusya’ya 35 milyar avro ödediğini belirten AB’den yeni yaptırım mesajı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rusya'ya savaşın başından beri enerji için 35 milyar avro ödediğini, bunun Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlarla kıyaslandığında, enerji bağımlılığını azaltma aciliyetine işaret ettiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de savaş suçlarından sorumlu olanlardan hesap sorulacağını yineleyerek AB'nin Rusya'ya, Birliğe verdiğinden daha çok zarar verecek "akıllı" yaptırımları artırmaya devam etmeyi planladığını belirtti. Von der Leyen, dün açıklanan beşinci yaptırım paketine atıfta bulunarak "Kömürü yasakladık ama şimdi petrole bakmamız gerekiyor ve Rusya'nın fosil yakıtlardan elde ettiği gelirlere bakmamız gerekecek" dedi.

12.08 Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonunun Yunanistan'da akredite edilmiş Diplomatik ve Konsolosluk Misyonlarının 12 üyesi "istenmeyen kişi" ilan edildi.

Söz konusu kararın, 1961 Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi ve 1963 Konsolosluk İşleri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi hükümleri uyarınca alındığı belirtildi.

"İstenmeyen kişi" ilan edilen diplomatlar hakkında Rusya'nın Atina Büyükelçisinin bilgilendirildiği aktarıldı.

11.52 NATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel’de Ukrayna’ya verilebilecek yeni destekleri görüşmek için bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı toplantı iki gün sürecek.

10.00 - Beyaz Saray yarın Rusya’nın mali kurumları ve yetkililerine yeni yaptırımlar getirileceğini açıkladı. Yeni yaptırımların bazılarının Ukrayna’nın Buça kentindeki katliama karşılık olarak getirileceği belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında yeni yaptırımların Rus hükümeti yetkilileri, aile üyeleri ve Rusya’nın mali kurumlarıyla devlet kontrolündeki girişimleri hedef alacağını açıkladı.

Sözcü Jen Psaki, amaçlarının Rusya’yı temerrüt ve geri kalan dolar rezervlerini tüketmek arasında bir tercihe zorlamak olduğunu belirtti.

9.33 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yaptırımların Buchaa kentindeki savaş suçları ile orantılı olması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, Telegram hesabından yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketinin hazırlandığına dikkati çeken Zelenskiy, Rus ordusunun Bucha'da Ukraynalılara işkence ettiğini belirtti.

Zelenskiy, "Dünyanın Bucha'da olanları görmesinden sonra Rusya'ya yönelik yaptırımlar, işgalcilerin işlediği savaş suçlarının ağırlığı ile orantılı olmalıdır. Eğer, bundan sonra Rus bankaları her zamanki gibi çalışabilir, Rusya'ya mallar gönderilmeye devam eder, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'ya enerji kaynakları için ödeme yapmaya devam eder ise o halde bazı liderlerin siyasi kaderi artık eskisi gibi gelişmeyecektir" dedi.

Ukrayna ordusunun, Rus askeri birliklerinin girmeye çalıştığı alanların birçoğunu elde tuttuğunu belirten Zelenskiy, ülkesinin Donbas ve Harkiv bölgelerindeki durumun "zor" olduğunu söyledi.

9.00 - Ukrayna güçlerinin tekrar kontrolü ele aldığı Bucha'da elleri bağlı şekilde öldürülen sivil görüntülerinin ortaya çıkması dünyayı ayağa kaldırdı. Türkiye'den ise günler sonra tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür. Sorumluların hesap vermesi temel beklentimizdir" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Kiev yakınlarındaki Buça ve Irpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür. Ukrayna halkının acısını paylaşıyoruz.

Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir. Türkiye, insanlık adına utanç verici bu tür sahnelerin son bulması ve bir an önce barışın sağlanması için çalışmaya devam edecektir."

5 Nisan'da yaşanan gelişmeler:

22.14 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkent Kiev'de Habertürk ekibine özel açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Kiev topraklarının Rus güçlerinden arındırıldığını belirtti. Mariupol'de yaralıların tahliyesi için çalıştıklarını belirten Zelenskiy, "Türkiye önemli rol üstleniyor. Türk gemileri tahliye için kullanılıyor. Biz Türkiye'nin tam desteğine güveniyoruz. Türk liderliğine güveniyoruz" dedi.

22.00 - Bir süredir Çernivtsi'de çalışmalarını sürdüren Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği Kiev'e geri döndü. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Bugün itibariyle evimize, Kiev'e döndük" denildi.

18.23 - Ukrayna’nın Buça kentindeki sivil ölümlerin dünya gündemine oturmasının ardından Rus diplomatlar, Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilmeye devam ediyor. Birçok ülke Rus diplomatları, ülkelerinden sınır dışı etme kararı aldı.

İspanya, ülke güvenliğine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle 25 Rus diplomatı sınır dışı etti. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albarez yaptığı açıklamada, 25 Rus diplomatın İspanya’nın güvenliğine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle ve Rus askerlerinin Ukrayna’da işledikleri savaş suçlarına yanıt vermek amacıyla İspanya hükümetinin kararıyla sınır dışı edildiğini duyurdu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Rusya'nın Stockholm Büyükelçiliğinde görevli üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu. Linde, Rusya'nın Stockholm Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, kendisine üç diplomatın sınır dışı edilme kararını ilettiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğini belirten Linde, İsveç ve Avrupa Birliği olarak bunu sert şekilde kınadıklarını kaydetti.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario, İtalya’nın güvenlik endişeleri sebebiyle 30 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Almanya ve Fransa’nın ardından İtalya da ülkesinden Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario, Rusya Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi ile görüşerek, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşın ardından ortaya çıkan güvenlik endişeleri nedeniyle İtalya’daki 30 diplomatın sınır dışı edildiğini açıkladı.

Danimarka, 15 Rus istihbarat görevlisini sınır dışı etme kararı aldı. Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Rus istihbaratçılarını sınır dışı etme kararını duyurdu. Kofod, "Danimarka, Rusya'nın Kopenhag Büyükelçiliğinde görevli 15 Rus istihbaratçısını sınır dışı edecek." ifadesini kullandı.

17.42 - ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçladı ve uluslararası topluma, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısı yaptı.

Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, ''Sorumlu dünya güçlerinin ve küresel liderlerin biraz omurga sahibi olup Rusya'nın Ukrayna'ya ve dünyaya yönelik tehlikeli tehdidine karşı durması gerekiyor.'' dedi.

Rusya'yı Ukrayna'da savaş suçu işlemekle suçlayan Thomas Greenfield, uluslararası topluma Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısı yaptı.

16.37 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya lideri Vladimir Putin’le bir görüşme olmamasının muhtemel olduğun söyledi.

Ukrayna televizyonuna konuşan Zelenski, Rusya lideri Putin’le görüşmeme olasılıkları olduğunu söyledi.

15.50 - İtalya hükümeti, ülkede görev yapan 30 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rusya’nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov’un bu sabah bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Büyükelçi Razov’a, 30 Rus diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiği iletti.

İtalya hükümeti bu kararın “ulusal güvenlik” endişeleri nedeniyle alındığını duyurdu.

15.30 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'daki vatandaşların tahliyesine yönelik "Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz" dedi.

Akar, şunları söyledi:

"Ukrayna'ya insani yardımların ulaştırılması, bunun yanı sıra Ukrayna'daki başta Türk vatandaşlarımız olmak üzere diğer ülke vatandaşlarının da emniyetle Türkiye’ye tahliyesini sağlamak maksadıyla Rusya ve Ukraynalı yetkililerle koordineli olarak çalışmalarımız devam ediyor. Kısa zaman içerisinde olumlu gelişmeler bekliyor, temenni ediyoruz."

15.00 - Kremlin yönetimi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya lideri Vladimir Putin'in savaş suçlarından yargılanması çağrısına tepki gösterdi.

Biden çağrıyı, Kiev yakınlarındaki Buça'da sivillerin öldürüldüğü iddialarına yönelik oluşan uluslararası öfkeyi takiben yapmıştı.

Kremlin ise bu sözlerin "kabul edilemez" olduğunu ve bir ABD Başkanı'na "yakışmadığını" söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ayrıca, ABD'nin büyük olasılıkla Rusya'ya karşı yeni ambargolar uygulayacağını belirtti.

09.35 Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun geri çekildiği Bucha kentinde yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurmuştu. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de dün yaptığı Bucha ziyaretinin ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sadece Bucha'da 300'den fazla sivilin işkenceyle öldürüldüğünü söyledi.

Son olarak Ukrayna Başsavcılığı, Bucha'daki bir çocuk hastanesinin bodrumunda bir işkence odası bulunduğunu iddia etti. Ukrayna Başsavcılığı'nın Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Bucha'da yapılan incelemelerde Rusya'nın savaş suçlarına dair kanıtlar toplandığı belirtildi.

07.45 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 40’ıncı gününde devam ederken, Ukrayna’da ağır kayıplar veren Rusya’nın ülkede gizli seferberlik ilan ettiği ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia edildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnador bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek" ifadeleri kullanıldı.

  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.