Rusya ve Ukrayna, tahıl açmazına çözüm bulmak için Türkiye ve BM heyetleriyle bir araya geliyor

Rusya ve Ukrayna, tahıl açmazına çözüm bulmak için Türkiye ve BM heyetleriyle bir araya geliyor

.

A+A-

Rusya ve Ukrayna, aylardır devam eden tahıl ihracatı açmazına çözüm bulmak için ilk kez İstanbul'da Türk ve Birleşmiş Milletler yetkilileri ile masaya oturacak. 

4'lü görüşme, Rusya'nın Ukrayna'nın tahılı dünyanın kalanına ihraç etmesini önlemeye devam ettiği sırada gerçekleşecek. Tahıl krizi dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasına sebep olurken, dünyanın en yoksul ülkelerini de ciddi bir gıda krizi riski ile karşı karşıya bırakıyor. 

Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti arasında bugün yapılacak görüşmelerde açmazın çözümüne yönelik somut adımlar atılması umuluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, salı günü yaptığı açıklamada bugünkü toplantıdan beklentilerin düşük tutulması gerektiğinin sinyallerini vererek, "Yoğun çalışıyoruz, ancak hala gidecek çok yolumuz var" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada, "gıda krizinin" çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtmişti.

Reuters'ın haberini dayandırdığı diplomatlara göre olası plan, Ukrayna araçlarının tahıl taşıyan gemileri mayın döşenmiş liman sularından rehberlik yaparak çıkarmasını, BM'nin desteğiyle Türkiye'nin de gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı yapılacağı endişelerine karşın teftiş etmesini içeriyor.

Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlar, Karadeniz'in mayınlardan arındırılmasının aylar sürebileceğini söylüyor. BM, Ukrayna tahılının dünyanın geri kalanına gönderilmesinin karşısında Rusya'dan tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın güney limanlarını işgal etmesinin ardından yaklaşık 25 ton tahılın ülkede mahsur kaldığı belirtiliyor.

Rus heyeti Türkiye'de

Dörtlü görüşmede Rusya'yı temsil edecek heyet İstanbul'a vardı.

Moskova'dan kalkan Rus Hava Kuvvetlerine ait uçak saat 10.40'da İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. VIP Terminaline yanaşan uçaktan inen heyet, daha sonra havalimanından ayrıldı.

Görüşmenin yeri ve başlama saatiyle ilgili olarak basına henüz bir açıklama yapılmadı.

T24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.