PAK: Feyli Kürtlere Yapılan Soykırımı Lanetliyor, Sehitlerimizi Saygıyla Anıyoruz

PAK: Feyli Kürtlere Yapılan Soykırımı Lanetliyor, Sehitlerimizi Saygıyla Anıyoruz

.

A+A-

PAK(Kürdistan Özgürlük Partisi):

Feyli Kürtlere Yapılan Soykırımı Lanetliyor, Sehitlerimizi Saygıyla Anıyoruz

1980 yılında Saddam Hüseyin diktatörlüğünün Baas rejimi Komuta Konseyi tarafından alınan 666 sayılı kararla, yaklaşık 300 bin Feyli Kürt’ünün vatandaşlığı iptal edildi. Aynı süreçte binlerce Feyli Kürt rejim tarafından kaçırılarak kaybedildi.

Irak’ta 1935-1960 yılları arasında peş peşe iktidara gelen rejimler, Bağdat, Diyala, Basra, Vasit ve Mendeli’de yaşayan Feyli Kürtleri ‘Şii Mezhebi’nden oldukları gerekçesiyle İran’a göçe zorladı.

1970’lerde iktidara gelen Baas rejimi, Kerkük başta olmak üzere, bugün 140. Madde kapsamında olan Kürdistani bölgelerde başlatılan “Araplaştırma” sürecine paralel olarak, Feyli Kürtlere yönelik yeni bir “yok etme” süreci başlattı.

Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas Partisi, 1970 ve 80’li yıllarda , Kürt ulusal hareketine destek verdikleri gerekçesi ile Feyli Kürtlere yönelik şiddetli bir ayrımcılık ve baskı politikasını uyguladı.

1970-1988 yılları arasında 132 bin Feyli Kürt, İran ve Doğu Kürdistan’a sürgün edildi.

Büyük çoğunluğu Bağdat, Diyala, Basra, Vasit ve Mendeli şehirlerinde yaşayan Feyli Kürtler, Güney Kürdistan’daki özgürlük mücadelesine verdikleri destek ve Kürdistan halkının haklarını savundukları için 1980 yılında büyük bir soykırıma maruz kaldılar. Yaklaşık 300 bin Feyli Kürd’ünün vatandaşlığı iptal edildi. Aynı süreçte binlerce Feyli Kürt rejim tarafından kaçırılarak kaybedildi.

2003’te ABD’nin müdahalesi ile diktatör Saddam Hüseyin rejimi yıkıldı. 2005’te yazılan Irak federal Anayasası’nın önsözünde Baas Rejimi tarafından Feyli Kürtlere soykırım yapıldığı ifadesi yer aldı.

Irak Federal Parlamentosu 2011 yılında Feyli Kürtlere yönelik saldırıları “soykırım” olarak tanıdı. 4 Nisan Feyli Kürtlere yapılan soykırım günü olarak anılmaktadır.

42. yıldönümünde, Feyli Kürt kardeşlerimize uygulanan soykırımı lanetliyor, şehit edilen Feyli Kürtleri ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz.

04.04.2022

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.