NATO Zirvesi: Erdoğan'dan olası Suriye ve Rojava operasyonu mesajı

NATO Zirvesi: Erdoğan'dan olası Suriye ve Rojava operasyonu mesajı

.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'de NATO Liderler Zirvesi sonrası basın açıklaması yaptı. Erdoğan, olası Suriye ve Rojava operasyonuna ilişkin soruyu "Uluslararası camianın anlamayacağı bir operasyonu yapmayız" ifadesini kullandı.

 Erdoğan zirvenin ardından yaptığı açıklamada "En önemli zirvelerden birini başarıyla bitirdik." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"En önemli zirvelerden birini NATO Zirvesi'ni başarıyla tamamladık. NATO İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Fakat bunu, barış vizyonuyla ortaya koymalı, insani dramın bir an önce durdurulması için çaba göstermeliyiz.

Madrid zirvesi geleceğe yönelik vizyon için fırsat oluşturdu. Tüm çabalarımız kalıcı ateşkesin ilanı içindir.

Zelenskiy ve Putin ile temas halindeyim. Plana dair ayrıntıları katılımcı ülkelerle paylaştık.

Kalıcı ateşkes için girişimler yoğunlaştırılmalı. NATO’nun, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele kararlılığının ortaya konulması önemlidir. Ancak bu kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır.

Ukrayna tahılının ihraç edilmesi

"Zirvenin dün gerçekleştirdiğimiz ilk oturumunda Sayın Zelenskiy bizlere hitap etti. Sürecin başından bu yana kendisi ile yakın diyalogumu sürdürüyorum. Aynı zamanda Sayın Putin ile de temas halindeyiz. Tüm çabalarımız barış içindir. Çatışma arttıkça ne yazık ki can kaybı da artmaktadır.

Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz. İstanbul süreci ile yeşeren umutları devam ettirmemiz gerekiyor. Elinin taşının altına koyabilen bir mütefik olarak rolümüzün takdirle karşılandığını gördük. Önceliğimiz bu krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi. Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihracına yönelik BM planına yönelik katkılarımızı paylaştım.

İsveç ve Finlandiya ile 3'lü mutabakat

İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecinde yaşananlar Türkiye'nin kırmızı çizgilerini net bir biçimde ortaya koymuştur.

Terörizm konusunda samimi adımlar atılması şarttır. Oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır.

İmzalanan muhtırayı, Türkiye'nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak görüyoruz. Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir.

İsveç'in verilmiş olan sözü şudur; 73 teröristin Türkiye'ye iadesi.  Öncelikle PKK, YPG, PYD, FETÖ, bunların silinip atılması lazım. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri bir an önce bitirmeleri lazım. Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız. Biz parlamentomuzdan bunu geçirmedikten sonra zaten bu iş yürümez. İsveç ve Finlandiya'nın üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım. 

ABD'den F16 alımı

Biliyorsunuz parlamentolar sıkıntıları süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Bu konuda Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Benim de geniş bir ekibim ABD'deydi.

 Gerekli görüşmeleri yaptılar. Orada cumhuriyetçilerle görüşme yapmak suretiyle desteğini almamız halinde Sayın Biden'ın gayretleri sonuç bulacaktır. O yüzden gecikmeden ayrıca bir heyeti de göndereceğiz.

ABD-Türkiye ilişkileri

Siyasette dün dündür, bugün bugündür. Siyaseti yürüteceğiz, dimdik de duracağız.

Türkiye-ABD ilişkileri çok çok eski.

Olası Suriye ve Rojava operasyonu

Uluslararası camianın anlamayacağı bir operasyonu yapmayız.

Uluslararası camianın anlayacağı dilden, onların anlayacağı operasyonları yaparız, Türkiye bu konuda ciddi tecrübelere sahiptir.”

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.