‘İsveç hükümeti Amineh Kakabaveh'i ikna etmeleri için Rojava temsilcileri ile görüştü’

‘İsveç hükümeti Amineh Kakabaveh'i ikna etmeleri için Rojava temsilcileri ile görüştü’

.

A+A-

 İsveç'te, gensoru oylaması sırasında bağımsız Kürt parlamenter Amineh Kakabaveh'in “çekimser” kalmasıyla sosyal demokratların hükümeti düşmekten kurtuldu.

Amineh Kakabaveh'in nasıl oy kullanacağı son ana kadar belirsizdi ancak oylamada “çekimser” kaldı. Böylece olası hükümet krizi başlamadan bitti.

Başbakan Magdalena Andersson, güven oylamasının ardından hükümetin Amineh Kakabaveh'e herhangi bir taviz vermediğini söyledi.

İsveç basınında yer alan haberlere göre ise Amineh Kakabaveh'in “çekimser kalması için” Rojava Özerk Yönetimi ile görüşüldü.

Buna göre hafta sonu, Sosyal Demokratlar ile Amineh Kakabaveh arasında yoğun görüşmeler yapıldı. Ancak güven oylaması öncesinde, Sosyal Demokratlar Rojava’daki Kürt yönetimi temsilcileriyle temasa geçerek Kakabaveh'i bir hükümet krizini tetiklememeye teşvik etmelerini istedi.

Söz konusu bilgi, İsveç basınına bir hükümet kaynağı tarafından verildi. Kaynak, “(Rojavalı temsilciler) hükümetin düşmesinin davaları için iyi olmayacağını biliyorlar” dedi. Kaynak, Kakabaveh ile Kürt temsilci arasında da bir konuşma geçtiğini varsayıyor.

Amineh Kakabaveh ise kendisinin tanımadığı birçok numaradan telefonla arandığını ancak telefona cevap vermediğini ve kararını bağımsız şekilde aldığını söyledi. Kakabaveh, “Telefona cevap vermiş olsaydım bile bu kararımı etkilemeyecekti” dedi.

Güven oylamasının ardından Başbakan Magdalena Andersson bir basın toplantısı düzenledi. Ve Kakabaveh’in aleyhte oy kullanmaması için Rojavalı Temsilcilerin arandığı bilgisini yalanladı.

Başbakan Andersson, “Sosyal Demokrat Parti böyle bir girişimde bulunmadı” dedi.

Amineh Kakabaveh daha önce de hükümetin kurulması sürecinde kritik oya sahipti. Kakabaveh, güven oylamasında lehte oy vererek hükümetin kurulmasında kritik rol oynamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.