İskoçya’da Milletvekili adayı olan Roza Salih: Kürtlerin sesini her yere ulaştıracağım

İskoçya’da Milletvekili adayı olan Roza Salih: Kürtlerin sesini her yere ulaştıracağım

.

A+A-

İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da SNP’den milletvekili adayı olan Güney Kürdistanlı Roza Salih, ilk projelerinden birinin mülteci haklarını savunmak olduğuna dikkat çekerek, “Kürtlerin sesini her yere ulaştıracağım ve kadın mücadelesini büyütmek ise en büyük hedefim” dedi.

Güney Kürdistan Bölgesi’nden İngiltere’ye 2001 yılında mülteci olarak göç eden 32 yaşındaki Roza Salih, henüz 15 yaşında iken aktivist olarak çalışmalar yürütmeye başladı. Çevresindeki birkaç genç ile birlikte “mülteci hakları için” başlattığı kampanya kapsamında imza topladı.  Bir süre sonra ülkede tanınmaya başlanan Roza Salih ve arkadaşları için “Glasgow Kızları” adı verildi.

Jinhaaency’den Terze Taha’nın haberine göre, Roza Salih şimdi İskoç Ulusal Partisi (SNP)’nden İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow Bölgesi’nde milletvekili adayı oldu.

“Burada insanlar birbirini dinler, saygı duyulur”

Seçim kampanyası yürüten Roza Salih, kendisini vekil adayı olmaya götüren süreç hakkında şunları söyledi: “İskoç Parlamentosu’nda insanlar birbirini dinliyor. Parlamenterlerin sözleri dinlenir ve saygı görür. Bir de en çok ilgimi çeken şey işin maaş kısmıydı. Size özel hissettirmiyor parlamenter olmak. Öyle çok yüksek maaşlar almıyorsunuz. Yalnızca sesinizi daha duyulur kılıp, temsil ettiğiniz kesimin sesi oluyorsunuz. Maalesef ülkemde böyle işlemiyor bu. Güney Kürdistan Bölgesi’nde parlamento çok daha başka… Çalışır mısınız, çalışmaz mısınız, işin o kısmına bakmıyorlar, soruşturmuyorlar. Kürdistan’da bir aileye ait olmanız yeterli oluyor vekil olmak için, ama burada öyle değil. Ya da ait olduğunuz aile nedeniyle çok aşırı zengin olabilirsiniz vekil olarak. Burada çalışırsanız ancak vekil olabilirsiniz” diyerek, aradaki farka dikkat çekiyor.

“Kadınların mücadelelerini büyütmek en büyük amacım”

Glasgow’da Kürtlerin sayısının az olduğunu ve dağınık yaşadıklarını dile getiren Roza Salih, “Aslında parlamentoya aday olmamın en büyük nedeni başta halkım ve mülteci halklar için mücadele etmek, projeler üretmek. Projelerimden biri ve ön önemlisi mülteciler üzerine çalışmak. Kadınlar ve mülteciler için çalışmak ve onların yasal haklarını savunmak istiyorum. Özellikle de bu işçi kesimini kapsıyor. Bir de işçi, emekçi kadınların yanında durmak, mücadelelerini büyütmek en büyük amaçlarımın başında. Kadınların çalışma alanlarında daha da çoğalmaları, gelişmeleri için çalışacağım” diye konuştu.

“Kürtlerin sesinin her yerde duyulmasını istiyorum”

İskoçya’da 6 Mayıs tarihinde yapılması beklenen parlamento seçimlerine günler kala Roza Salih, çalışmalarına yoğunluk verdiğini ancak kazanacağından da umutlu olduğunu söyleyerek, “Milletvekili olursam Kürt halkına daha iyi hizmet edebilir ve seslerini her yerde duyurabilirim” dedi.

/Jinhaagency/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.