“Her 6 dakikada 1 yurttaş ölüyor”

“Her 6 dakikada 1 yurttaş ölüyor”

.

A+A-

 

Birgün ve Karar gazeteleri kontrolden çıkan salgında yaşanan ölümleri manşete taşıdı.

Birgün gazetesi manşetinde, “Her 6 dakikada 1 yurttaş ölüyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Tedbirsiz normalleşmenin bilançosu ağır oldu, salgın patladı, yoğun bakımlarda yer kalmadı. Alınmayan önlemler nedeniyle her altı dakikada bir kişi yaşamını yitirirken iktidar sadece günü kurtarma peşinde. Yaşananlardan ders almayan iktidarın hataları, salgını kontrolden çıkardı. Günlük vaka 50 binin üzerinde seyrederken ölüm sayısı da 250 civarında. Hastaneler kilitlenmiş durumda. İstanbul’da yoğun bakımlarda yer yok. Hastalar Silivri gibi uzak ilçelere gönderiliyor. SES Şişli Eşbaşkanı Kavak, ‘Yoğun bakıma yeni hasta ancak biri hayatını kaybettiğinde alınıyor’ dedi. İTO’dan Güray Kılıç ise, ‘112 ekipleri boş yatak arıyor’ diye konuştu. Salgının geldiği noktaya dikkat çeken TTB, 15 Nisan’da ülke genelinde ‘Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz! Ölümleri durdurun’ demek için sokağa çıkacaklarını duyurdu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ‘Eksik, yanlış, tutarsız politikalar, başarısız salgın yönetimi nedeniyle ülkemizde kontrol altına alınamayan Covid-19 pandemisi en büyük pikini yapıyor. Yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Artık yeter’ ifadelerini kullandı.

“Yarım yamalak önlemle olmaz”

Karar gazetesinin manşetinde, “Yarım yamalak önlemle olmaz” başlıklı haber yer aldı:

“Salgın zincirini kırma ‘fırsatlarını’ ekonomik kaygılarla heba eden Türkiye, bir dönüm noktasına daha geldi. ‘Gevşek normalleşme’ sonucunda vaka sayısında dünyada ilk üçe girildi, yoğun bakımlarda yer kalmadı. Ramazan’da kapanma yeniden gündeme geldi. ‘Önlem aldık demek için göstermelik adım atılırsa risk daha da büyür’ uyarısında bulunan uzmanlar üç başlığı işaret etti: Test artmalı. Sonuç alıcı tedbir uygulanmalı. Aşılama hızlanmalı. Salgının seyri normalleşmeyi bir seçenek olmaktan çıkarmasına rağmen 1.5 ay önce bu yola girildi. ‘Kötü tercih’ tabloya hızlı yansıdı ancak cumartesi yasağı gibi eski önlemlere dönüşten öteye adım atılmadı. Uzmanlar yetersiz test nedeniyle ‘pozitiflerin’ izlenemediğine dikkat çekti. Kısmi tedbirle vakalar 50 bini aşınca çağrıları karşılıksız bırakan hükümet, turizm sezonunun yaklaşmasıyla Ramazan’a yönelik ek önlemleri masaya koydu. Bilim insanlarından ise ‘Kapsamlı ve sonuç alacak kararlar alınsın’ uyarıları geldi. Prof. Necmettin Ünal, yoğun bakım doktorlarının yetersiz kaldığını söyledi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise ‘Artık kademeli mesai çözüm olamaz. Kalabalıkların önlenmesi için büyük şehirler komple kapatılmalı’ dedi. TTB Başkanı Şebnem Fincancı da ‘Pandemi 3’üncü ve en büyük pikini yaptı. Yoğun bakımlarda yer yok’ diye konuştu.”

“İşsizlik yüzde 30, bürokrata çift maaş”

Evrensel gazetesi manşetindeki, “İşsizlik yüzde 30, bürokrata çift maaş” başlıklı haberinde, “Türkiye’de 10 milyon işsiz varken, gıdada peş peşe gelen zamlarla yoksullar ramazan sofrası kuramaz hale geldi. Halkbank ve RTÜK’ten çift maaş alan bürokrat Ebubekir Şahin, ‘Bu durum etik’ dedi. Yoksulun sofrasındaki ekmek bu ramazan da küçüldü. Yüksek enflasyon alım gücünü eritti. Asgari ücretteki artışa rağmen alım gücü bir yılda pirinçte 15 kg, unda 10 kg, mercimekte ise 47 kg azaldı. Her kalemde zamlar çok yüksek! Resmi işsizlik oranı yüzde 30’a dayandı. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı bir önceki yıla göre 7.5 puanlık artış ile yüzde 28.3 oldu. İşsiz sayısı 2 milyon 950 bin kişi artarak 10 milyon 20 bin kişi oldu. Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 35.6” ifadelerine yer verdi.

“İHA muhalefeti”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “İHA muhalefeti” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi'yle görüştükten sonra Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yle bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Sputnik'in haberine göre Lavrov, bir basın mensubunun Türkiye'nin Ukrayna'ya İHA vermesine nasıl yaklaştıklarını sorması üzerine Rusya'nın Ankara ve diğer başkentleri Kiev'in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyardığını ifade etti. Rusya'nın Türkiye dahil tüm ülkelere Kiev'in açıklamalarını iyi analiz etmelerini tavsiye ettiğini belirten Lavrov, ‘Tüm ilgili ülkelere, Türkiye de bunlardan biri, mevcut durumu, Kiev rejiminin ebedi militarist açıklamalarını incelemelerini tavsiye ettiğimizi ve bu militarist eğilimleri teşvik etmemeleri konusunda uyardığımızı belirtmek isterim’ dedi.” 

Kaynak: P24 / Medya Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.