Gabar Dağı'nda 45 milyon yıllık deniz canlıları fosilleri

Gabar Dağı'nda 45 milyon yıllık deniz canlıları fosilleri

Şırnak'ta Gabar Dağı bölgesinde deniz canlılarına ait olduğu belirtilen fosiller bulundu.

A+A-

Şırnak'ta Gabar Dağı bölgesinde deniz canlılarına ait olduğu belirtilen fosiller bulundu.

 

Bir süre önce Cudi Dağı’nda bulunan salyangoz fosiliyle gündeme gelen Şırnak, şimdi de Gabar Dağı’nda bulunan farklı iki türe ait deniz canlısı fosilleriyle gündem oldu.

 

1848 metre rakımlı Gabar Dağı’nda bulunan, soyları tükenen bilimsel adları Nummulites ve Alveolina olan kök ayaklı deniz canlılarına ait kalıntılar şaşkınlık yarattı.

Gabar Dağı'nda Lütesiyen döneme ait kök ayaklı deniz canlılarının fosillerinin bulduğunu söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdullah Sipahi, bulduğu fosillerin, bölgede 40 milyon yıl öncesinde denizin varlığını kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

gabar-da-45-milyon-yillik-fosil-2748e.jpg

 

Fosillerin, günümüzden milyonlarca yıl öncesinde var olan Tetis Okyanusu'ndaki kalıntılar olabileceğini anlatan Sipahi, sözlerine şunları ekledi:

 

“Dünya üzerindeki kıtalar hareketsiz gibi görünse de magmadaki konveksiyonel akımların etkisiyle yılda birkaç santim hareketle sürekli yer değiştirirler. Birbirinden uzaklaşan kıtalar yeni denizler oluştururken, birbirine yaklaşan kıtalar, aralarında bulunan denizin kapanıp yok olmasına neden olurlar. Geçtiğimiz aylarda Cudi Dağı’nda bulmuş olduğumuz fosiller ile bugün Gabar Dağı’nda bulmuş olduğumuz fosiller Orta Miyosen dönemde kapanan Tetis Okyanusu’na ait kalıntılardan bazılarıdır.

 

Cudi Dağı’nda bulunan fosiller, Tetis Denizi’nin kapandığı dönem olan Miyosen döneme ait isimli canlılara ait fosillerdi. Yani yaklaşık 12 milyon yıl önce yaşamış deniz canlılarına ait kalıntılardı. Gabar Dağı’nda bulunan bu fosiller ise Lütesiyen döneme, 'Nummulites' ve 'Alveolina' isimli canlılara ait fosillerdir. Lütesiyen dönem, yaklaşık olarak günümüzden 49 milyon yıl önce başlayıp 40 milyon yıl önce sona eren dönemdir. Bu anlamda baktığımızda bu fosillerin yaklaşık 45 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyleyebiliriz.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.