Fransız mizah sitesinden Türkiye haberi: Bir vatandaş lokum karikatürü çizdiği için hapse atıldı

Fransız mizah sitesinden Türkiye haberi: Bir vatandaş lokum karikatürü çizdiği için hapse atıldı

.

A+A-

Fransa’da 1.3 milyon takipçisi olan Türkiye’deki Zaytung benzeri mizah sitesi Gorafi Türkiye’deki ifade hürriyeti davalarıyla dalga geçen haber yaptı: “Lokum karikatürü çizen ve internete koyan Ömer Şimşek halkın değerlerine hakaretten hapse konuldu. Ömer Şimşek’in hapis cezası, Youtube’ta 11 yaşındayken paylaştığı “Baklava iğrenç (b.ktan)” isimli şarkısının ifşasından sonra ölüm cezasına çevrilme riski taşıyor.”

Gorafi’nin haberi şöyle:

“Sabah saat 08:11. Ömer Şimşek kahvesini içiyor ve sanatçı olarak güne başlıyor. Ancak bu defa farkında olmaksızın hayatını tümüyle değiştirecek bir şeyin karikatürünü çiziyor: Bir lokum.

“Peki bu kadar sevilen lokuma neden saldırmak? ‘Biraz kışkırtıcı bir şey yapmak istiyordum. Kültürümüzde bize normal gelen ancak belki tartışılmasında fayda olacak bazı şeyleri sorgulamak niyetindeydim’ diye izah ediyor, her gün onlarca ölüm tehdidi alan tutuklu. ‘Kimsenin hassasiyetine dokunmak istemedim, yalnızca bir tartışma başlatmak istiyordum, ancak koca burun ve kafasına fes oturttuğum Turkish Delight karikatürümün yaratacağı tsunamiyi tahmin edemeyecek kadar safmışım.’

“Erdoğan rejiminin aşırı otoriterliğinden endişeli Türk hukuku uzmanı Marc Kurtay, yargı sürecini adaletsiz buluyor.  ‘Bu tür hadiselerde normalde yargılamanın uzun sürmesi beklenir. Mesela akli dengesi bozuk bir şahsın ortalık yerde menemenine kızarmış patates koyarken kendisini videoya çekmesi olayında olduğu gibi’ diyen Fransız-Türk avukatın kendisi de, dürümlerin kalori değerini eleştiren bir tweet’inden sonra Türkiye’ye adım atmaya artık cesaret edemiyor.

“Son bilgilerimize göre, Ömer Şimşek’in hapis cezası, Youtube’ta 11 yaşındayken paylaştığı ‘Baklava iğrenç (b.ktan)’ isimli şarkısının ifşasından sonra ölüm cezasına çevrilme riski taşıyor.”

l-005.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.