Erzincan’da nesli tükenen iki dağ keçisi avlandı

Erzincan’da nesli tükenen iki dağ keçisi avlandı

.

A+A-

Erzincan’da nesli tükenme tehlikesi altında olan iki dağ keçisi, yasal süreç beklenmeden avlandı. Olaya tepki gösteren hayvan hakları savunucuları, bakanlığın suç işlediğini söyledi.

 Erzincan’da nesli tükenme tehlikesi altında olan iki çengel boynuzlu dağ keçisi öldürüldü. Mahkeme kararının beklenmeden av yapıldığını belirten Veteriner Hekim Askar Altınöz, “Bakanlık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge suç işliyor” dedi.

‘YASAL SÜREÇ BEKLENMEDİ’

Köylülerden alınan bilgilere göre avlanma, Kazankaya avlak alanı, Tatlı Su Köyü ile Günbağı Köyü arasındaki Milli Parklar sınırları içinde gerçekleşti. Köylüler, iki çengel boynuzlu dağ keçisinin avlandığı ve avlanmanın önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyledi. Avlanma yapıldığı bilgisini doğrulayan avukat Özlem Kaya “Mahkemeye başvuru yapmış olmamıza rağmen, yasal süreç beklenmeden avlanma gerçekleşmiş. Aynı mahkeme geçen yıl iptal kararı vermesine rağmen bu yıl yetkisizlik kararı vererek dosyayı bir üst mahkemeye gönderdi. Üst mahkeme de yetkisizlik vererek yerel mahkemeye gönderdi. Henüz dosya elimize ulaşmış değil” dedi.

 Milli hudutlar içinde yaban hayvanlarının katledildiğini belirten Veteriner Hekim Askar Altınöz de, Erzincan İdari Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruya dikkat çekti. Mahkeme kararları beklemeden av yapıldığını vurgulayan Altınöz, “Halbuki geçen yıl aynı mahkeme sunduğumuz gerekçeleri kabul ederek yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bakanlık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge suç işliyor. Mahkeme eğer avlanmayı hukuka uygun görüyorsa çıkıp ‘uygundur’ desin. Diğer illerle eş zamanlı başvurmamıza rağmen karar çıkmadı” diye konuştu.

‘MAHKEME ÜYELERİ AVCILIK YAPIYOR’

Çengel boynuzlu yaban keçilerinin avlanmasına tepki gösteren ve adını vermek istemeyen bir köylü de, yetkisizlik kararı veren mahkeme üyelerinin de avcı olduğunu iddia ederek, “Hakim ve savcılar arasında avcılık yapan üyeler olduğunu biliyoruz. Geçen yıl aynı mahkeme iptal kararı vermişti. Mahkeme üyeleri değişti. Önümüzdeki hafta boyunca avlanma devam edecekmiş. Bu bir katliamdır” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE İPTAL KARARI VEREN MAHKEME BU KEZ YETKİSİZLİK KARARI VERDİ

Geçtiğimiz günlerde Kemaliye ilçesinde kaçak avcıların yaptığı av kulübeleri ile gündeme gelen Erzincan’da, yaban hayvanları hem kaçak avcıların hem bakanlığın hedefinde. 2021-2022 Av Talimatnamesi’ne göre; Akça, Kapıkaya, Kazankaya ve Konarlı Yaylım bölgelerinde, yedi yaban keçisi ve iki çengel boynuzlu dağ keçisinin öldürüleceği açıklanmıştı. Doğaseverler mahkemeye başvurarak ihalenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin avlanacağı gerekçesi ile ihalenin iptal edilmesini istemişti.

(DUVAR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.