Doğu Kürdistan'da bilanço ağırlaşıyor: 35 ölü, 300 gözaltı

Doğu Kürdistan'da bilanço ağırlaşıyor: 35 ölü, 300 gözaltı

Doğu Kürdistan’daki gösterilere yapılan müdahalede öldürülenlerin sayısı 35’e yükseldi. 300 kişinin gözaltına alındığı, yaralıların ise yakalanma korkusuyla evlerde tedavi gördüğü bildiriliyor.

A+A-

Haber Merkezi- İran ve Doğu Kürdistanı’nın birçok kentine yayılan gösterilerde yaralanan Kürt göstericilerin tutuklanma korkusuyla sağlık kuruluşlarında tedavi görmekten kaçındığı belirtiliyor. Şimdiye kadar Doğu Kürdistan’da gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 300’ü aştığı belirtiliyor.

15 kasım tarihinde akaryakıta yapılan zam nedeniyle İran kentlerinde başlayan gösteriler ikinci gününde Doğu Kürdistan kentlerine de yayıldı.

Doğu Kürdistanı’nın Sine, Bokan, Kirmanşan, Ciwanro, Îlam, Meriwan ve Urmiye kentlerinde sokağa dökülen protestocular benzinlikleri, polis araçlarını ve bankaları ateşe verdi. Polisin doğrudan aştığı ateş sonucu en az Doğu Kürdistan kentlerinde ölü sayısının 35’e yükseldiği belirtiliyor.

Birden fazla yerel insan hakları grubuna göre, güvenlik güçleri gerçek mermi kullanarak birçok protestocuyu öldürdü. Devrim Muhafızları Ordusu, gösteriler devam ederse Pazartesi günü “etkin bir yanıt verme” tehdidinde bulundu.

Yargı makamlarının protestocuları caydırmak için korkutucu taktikler kullandığı da iddialar arasında. İddialara göre İran devlet güçleri, gösterilere katıldığını düşündüğü kişilere mesajlar göndererek protestolara katılmanın kovuşturmaya yol açacağı tehdidinde bulunuyor.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kirmaşan, Ciwanro ve Meriwan’da 300’den fazla Kürt sivilin tutuklandığını bildirdi.

Hengaw ve Kürdistan İnsan Hakları Derneği tarafından yayımlanan haberlere göre, Kirmaşan, Kürdistan ve Batı Azerbaycan eyaletlerinin Kürt illerinden toplamda 35 protestocu öldürüldü.

Benzine yapılan zam nedeniyle İran'ın başta Tahran olmak üzere Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Şiraz, Yezd, Kirman ve Kereç gibi kentlerinde cuma gününden bu yana gösteriler düzenleniyor. Göstericiler birçok kentte benzin istasyonları, banka şubeleri, kamu binaları ve polis araçlarını ateşe verdi.

Muhalif kanallar ve sosyal medya kullanıcıları ölü ve yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ederken resmi makamlar henüz bununla ilgili açıklama yapmadı. İran rejimine yakın medya kuruluşları ise İran ve Doğu Kürdistan genelinde öldürülenlerin sayısını 12 olarak açıkladı.

Kaynak: Basnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.