Diyarbakır Büyükşehir ve merkez ilçe adayları Tigris Haberi ziyaret etti

Diyarbakır Büyükşehir ve merkez ilçe adayları Tigris Haberi ziyaret etti

Diyarbakır, Van, Mardin, Muş ve Batman’da bağımsız adaylarıyla seçime katılan Yurtsever Demokrat İttifak’ın Diyarbakır Büyükşehir ve merkez ilçe adayları Tigris Haberi ziyaret etti. Kaynak: ‘AK Parti ve HDP’ye karşı çıktık’

A+A-

Diyarbakır, Van, Mardin, Muş ve Batman’da bağımsız belediye başkan adaylarıyla 31 Mart yerel seçimlerine katılan Yurtsever Demokrat İttifak adaylarından Tigris Habere ziyaret.

PAK ve PSK'nin oluşturduğu, Yurtsever Demokrat İttifak adayları gazetemizi ziyaret etti. Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman’da bağımsız belediye başkan adaylarıyla seçime katılan Yurtsever Demokrat İttifakın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sait Aydoğdu, Kayapınar adayı Zeki Ekinci, Bağlar adayı Ramazan Kahramaner, Yenişehir adayı Hidayet Fidan, PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ve PAK Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Timur, Tigris Haber Genel Yayın Yönetmeni İlya Akengin’i ziyaret ederek seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘Üçüncü bir seçenek olarak çıktık’

Yurtsever Demokrat İttifak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sait Aydoğdu, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP ve AK Parti dışında üçüncü bir seçenek olarak ortaya çıktıklarına vurgu yaptı. Aydoğdu, şöyle konuştu: “Belli statülerle kendi kendimizi yönetmeye alışmamız lazım buna herkesten çok Kürtlerin daha çok ihtiyacı var. Bu sloganın tabi anlamı semboller bahsedildiği gibi Kayyum Devleti ve Hendek’te son 20 yılda şehrimizi yöneten bir anlayışı ifade ediyor. Buyurucu, halk tarafından yönetilmeyen emirle bir nevi yönetilen sistemlerdir. Devlet zihniyetli partiler 70 yıl kentimizi, bölgemizi yönettiler. Yerel yönetimleri kast ediyorum. Bu şehrimizin ve yöremizin bir kimliği var. Bir Kürt kimliğidir. Bu devlet zihniyetli partiler bu kimliği hatta halkını imha anlayışıyla yönetmeye çalıştılar. Buna haklı olarak toplumumuz tepki gösterdi. AK Parti ırk düşmanlığı yapıyor. Hep yapılırdı ama bu kadar açık görmedim.  Biz Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Çoğulcu olursak dinamikleri götürürüz.  Kürt düşmanlığı algısını değiştirmeliyiz. HDP’nin ittifak politikası yoktur. Birlikte stratejileri yoktur bölünmüştür. Kendisi dışında var olan örgütleri yok etmektir.  Eş başkanlar Kürt partisi değil Kürtlerin partisi dediler. Toplumda algı değişikliği, bir günde oluşmadı bir günde de değişmez. Kararlı olmamız lazım. Onlara düşmanlık yapmayacağız, onlar da düşmanlık yapmayacaklar.

‘Yanlış gidişata karşı aklıselim siyasete ihtiyaç vardı’

PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Yurtsever Demokrat İttifak’ın ortaya çıkışını değerlendirdi. Bozyel, “Ne yazık ki Türkiye’de ve bu bölgede gidişat iyi değil. Son dönemde özellikle AKP iktidarı tekrar savaş siyasetine dönüyor. Tekrar şiddet politikasını ön plana çıkardı. Ve bunu hem içeri de hem dışarıda, Suriye sahasında Irak sahasında yol açtığı ciddi sıkıntılar, gerilimler var. Kayyum politikasını anti demokratik buluyoruz. Kürt ve bölge halkının iradesine yapılmış bir müdahale olarak kabul ediyoruz. Kayyum siyaseti biraz OHAL valiliğini andırıyor biraz 1930’lı yılların umumi müfettişlik sistemini andırıyor. Bu nedenle ret ediyoruz tabi ki. Diğer yandan Kürtlerin ve bölge halkının sonsuz kredi verdiği HDP deneyimi var. HDP’nin Kürt halkının verdiği sonsuz krediyi yerine getirmediğini düşünüyorum. Özellikle son dönemde bu izlenen hendek ve çalışma politikasıyla Kürt halkının bu kredisi heder edildi. Başka bir ifadeyle çukurlarda boğdu.  Bu toplum bunu hak etmiyordu. Bu yanlış gidişatlar bu yanlış çizgiye karşı aklıselim siyasete ihtiyaç vardır. Yurtsever demokratik bir hatta ihtiyaç vardı. Biz bu ihtiyaçtan yola çıktık. Bizim siyaset yeteneğimiz 70’li yıllara kadar gidiyor ama bu son dönemde özellikle bu seçim sürecinde bağımsız adaylarla çıkmamızın nedeni buydu. Bir zorunluluk ve kaçınılmaz ihtiyaç olarak ortaya çıktı. İnanıyoruz ki bu adımımız hem bu aktörler için uyarıcı bir rol oynar hem Kürtler için bir nefes oluşturur. Bu mevcut aktörlerin kendilerini gözden geçirmeleri için bir fırsata dönüşür. Ayrıca her toplum gibi Kürt toplumu da çok kültürlü çok katmanlı bir toplum. Onlarında çoklu bir siyasi anlayışa ihtiyacı var. Burada HDP ve AKP çizgisi var. Bu sıkışıklığı aşmak için bizim girişimimiz yeni kan ulusal demokratik çoğulcu bir hat olmaya aday olsun diye çıktık. Umarım bu seçim süreci barışçıl bir ortamda geçer. Sorunları derinleştirmek yerine sorunların çözümü için çözüm önerilerinin öne çıkacağı bir platforma dönüşür” diye konuştu.

img_9160-k.jpg

‘Şiddet bu bölgeden çekilsin’

Kürt toplumunda siyasetin renginin değiştiğini belirten Bozyel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şiddet çözüm değil ve şiddete karşı çıkmak. Tahir Elçi’nin bu konudaki sözünü tekrarlıyoruz; Şiddet bu bölgeden çekilsin. Şiddetin yıkıcı etkilerinden uzak duralım, konuşarak çözelim. AKP Yenişehir’le Sur arasına hendek kurdu. Hendek kurmaya ne gerek var, kime karşı hendek kuruyorsunuz” dedi.

‘Kendimizi kandırmayalım neysek onu söyleyelim’

HDP ile önceki seçimde anlaştıklarını ifade eden Bozyel, HDP’nin “tutarsızlık” içinde olduğunu savunarak, “Anlaşmamızdaki iki madde; yeni anayasada Kürdistan ve resmi dil Kürtçe olsun diye anlaştık. Anayasa bildirgesini ilan ettiler ve konuştuğumuz hiç bir şey yok. Kürdistan batıda hoş karşılanmıyor dediler. Merkezi seçimde koymadılar basında tepkiye yol açar dediler. Siyasette tutarlılık denilen bir şey vardır. Bugün söz veriyorlar yarın başka bir şey çıkıyor. Ahmet Türk HDP Kürt partisi değil deyip Ulusal Kürt Kongresi kuralım diyor. Sen Kürt partisi değilsin, demokrat de. Kendimizi kandırmayalım neysek onu söyleyelim. Biz iftira atmıyoruz kendileri söylüyorlar; Kürt partisi değil Kürtlerin oy verdiği partiyiz” şeklinde konuştu.

‘İttifaka sıcak bakmadık ama diyalog kurmayacağız anlamına gelmez’

HDP ile neden ittifak etmediklerine ilişkin Bozyel, şunları söyledi: “Biat etmeye zorlama siyasetidir. Biz bu çizgiden yola çıkmıyoruz. Böyle bir ittifaka sıcak bakmadık ama diyalog kurmayacağız anlamına gelmez. AKP-MHP ve CHP-İYİ Parti arasındaki ilişkiyi HDP ile görüyor musunuz? Aynı değer veriliyor mu?”

‘Henüz sokağa çıkmadık’

 Toplum arayış içinde olduğuna işaret eden Bozyel, Yurtsever Demokrat ittifakın çalışmalarına değinerek, “HDP’ ye oy verip şikayet edenler var. Bizim attığımız adım karşılıksız değil. Daha yeni başladık şimdi olmazsa da sonra olabilir. AKP iktidarı değişecektir. Bu ne zaman olur belli değil. Siyasette çoğulculuk oy bölünmesi değil çeşitliliktir. Henüz sokağa çıkmadık. Ana dille ilgili bildiri dağıttık. Valilikten izin alındığı halde Sanat Sokağında yürümemize izin verilmedi. Başka sorun yaşamadık ama tam sahaya çıkmadık” dedi.

‘Biz hiçbir zaman bir Türk partisi lehine sahadan çekilmeyiz’

PAK Genel başkan yardımcısı Nurullah Timur, HDP’nin CHP lehine kimi illerde çekilmesini eleştirdi. Timur, “İstanbul’da adayını CHP için çekiyor da neden Diyarbakır’da Batman’da bizim aday olduğumuz 4 tane il var. Diyarbakır, Batman, Mardin, Muş. Buralarda neden adayını çekmiyor, böyle ittifak kurulur. Siz bir Türk partisi adına bir Türk partisi lehine adayınızı çekeceksiniz Urfa ve Adıyaman’da Saadet Partisi lehine adaylarını çekti. Onların adaylarını destekleyecekler. İstanbul’da CHP adayı için geri çekildi. Biz hiç kimsenin adına hiç kimsenin hizmetinde değiliz. Biz sadece Kürt halkının hizmetindeyiz. Bu topraklar Kürtlerindir ve Kürtler bu toprakları idare edeceklerdir. Her millet her ulus gibi istediğimiz bu. Biz hiçbir zaman bir Türk partisi lehine sahadan çekilmeyiz” dedi.

 

Kaynak: Tigrishaber

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.