DİAYDER davası görüldü: Bu ülkede namazın suç olduğunu bilmiyorduk

DİAYDER davası görüldü: Bu ülkede namazın suç olduğunu bilmiyorduk

.

A+A-

DİYADER davasında savunma yapan Enver Eminkulu, mahkeme başkanının sivil cuma namazı sorusuna “Bu ülkede namazın suç olduğunu bilmiyorduk. Bundan sonra savcı ve hakimlere nerede namaz kılabiliriz diye sorup öyle namaz kılacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) 16 üyesinin “örgüte üyeliği” ve “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılandığı davanın 2’nci duruşması, Çağlayan’da bulanan İstanbul Adliyesi 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yargılanan dernek üyeleri ile avukatlar duruşmada hazır bulundu. Yargılanan mele Enver Eminkulu ise Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Mahkeme, dava kapsamında yargılanan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran, Mehmet Emin Aslan, Mehmet Şimşek, Enver Karabey ve Nur Mehmet Işık’a ilişkin aynı kapsamda 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava dosyalarının ayrıldığını bildirdi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan mele Abdurrahman İlkan, “Derneğimiz yardımlaşma ve dayanışma derneğidir. Dernekler Masası’na defterlerimizi verdiğimizde bir sorun yoktu. İddiaları bu nedenlerle reddediyorum. Yasa dışı bir şey yapmadık. İnsanlara edebileceğimiz kadar yardımda bulunduk” dedi.

Daha sonra söz alan Celalletin Deniz de suçlamaları reddetti.

‘Namazın suç olduğunu bilmiyorduk’

Ardından SEGBİS’ten bağlanan mele Enver Eminkulu savunma yaptı. İsnat edilen suçlamaları kabul etmeyen Eminkulu, DİAYDER’in yardımlaşma ve dayanışma derneğini olduğunu, herhangi bir örgüt ile bir bağlantısı ve ilgisi olmadığını belirtti.

Mahkeme başkanının, “Sivil Cuma namazına katıldın mı?” sorusuna Eminkulu, “Evet” diye yanıt verdi. Eminkulu, “O zaman bu ülkede namazın suç olduğunu bilmiyorduk. Şu an İsrail Kudüs’te namaz kılınmasına izin vermiyor. Bu durumun Türkiye’de de olacağını bilmiyordum. Bundan sonra savcı ve hakimlere nerede namaz kılabiliriz diye sorup, öyle namaz kılacağız” diye konuştu.

Beraatını talip eden Eminkulu, “Namaz kılmak yasak hale geldi. Ayrıca asılsız iddialar nedeniyle dernek kuramaz duruma geldik. Bizi bu tür yargılamalarla meşgul etmesinler” dedi.

Duruşma ertelendi

Söz alan avukatlar eksik hususların giderilmesini ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, yargılananların savunmalarını tamamlandığı için duruşmaya katılma zorunluğunu kaldırdı. Mahkeme, Yusuf İnan’a yönelik devam eden yurt dışına çıkma yasağı uygulanmasının kaldırılması talebini de kabul etti. Dosyada yer alan gizli tanık “Bahar”ın dinlenmesi için işlem yapılması kararı veren mahkeme, duruşmayı 13 Eylül’e erteledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.