Dersim'in göçerleri yaylaya çıktı

Dersim'in göçerleri yaylaya çıktı

Dersim'de göçebeler yaylalara çıktı

A+A-

Dersim'de göçebeler yaylalara çıktı.

dersim-gocebe-1-001.jpg

Ovacık ilçesi, her yıl çevre il ve ilçelerden yaklaşık 50 göçer aile ile onlara ait 23 bin dolayında küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor.

2-032.jpg

Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için Dersim'in Çemişgezek, Mazgirt, Pülümür ve Hozat ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelerek Ovacık'taki yaylalara çıkan göçebeler, zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimini hayvancılıkla sağlıyor.

3-030.jpg

Göçebeler, ilkbaharda Munzur ve Mercan dağlarına doğru atlarla yola koyuluyor.

4-026.jpg

Yaklaşık 3 bin 370 rakımdaki Işıkvuran, Yalmanlar, Ziyaret, Mercan ve Eğripınar yaylalarına çıkan göçebeler, soğuk ve yağmurlu havalara karşın koyunlarını besleyebilmek için uğraş veriyor.

5-023.jpg

Zorlu yayla yollarında ulaşımı atlarla sağlayanlar, boz ayı, kurt ve çakal gibi yabani hayvanlardan sürüleri korumak için de geceleri kangal köpekleri eşliğinde nöbet tutuyor.

6-019.jpg

55 yaşındaki İbrahim Köse, 40 yıldır hayvancılıkla uğraştığını söyleyerek, "Ovacık, doğası ve merası ile hayvan yetiştiriciliğine uygun bir ilçe. Her sene ilkbaharda yaylalara çıkıyoruz. Yaklaşık 3 ay dağlarda konaklıyoruz.

7-021.jpg

Yaylada bazen üzerimize dolu ya da yağmur yağıyor, koyunları otlatmakta zorluk yaşıyoruz. Yayladan ilçeye ulaşımı atlarla sağlıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

9-023.jpg

Şenay Köse ise, "Yaylalar bazen çok soğuk oluyor ve bu yüzden eziyet çekiyoruz. Ellerimiz çatlıyor, yüzümüz yanıyor. Biz kadınlar günün erken saatlerinde uyanıyoruz, kahvaltı hazırlıyoruz, çadırlardaki işlerimizi tamamlıyoruz.

91-001.jpg

Günde iki kez koyunları sağıyoruz ve elde ettiğimiz sütle peynir yapıyoruz. Gece de yabani hayvan saldırılarına karşı yatmıyoruz, sabahlıyoruz. Ayı, kurt geliyor. Köpekler var. Köpekler havlayınca bizler de hemen uyanıp hayvanlarımızı korumaya çalıyoruz" diyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.