DalKurd ve defansif strateji - Ali Fikri Işık*

DalKurd ve defansif strateji - Ali Fikri Işık*

.

A+A-

Ali Fikri Işık

Yaklaşık on yıldır DalKurd’u yakından takip ederim. Kim bilir belki de üstüne en fazla yazı yazdığım ve çok da önemsediğim bir futbol takımıdır. Parlak ofansif oyun stratejilerine tanıklık ettiğim gibi, hiç kimsenin futbol temel kuralları adına itibar edemeyeceği, çok berbat ofansif oyunlarına da şahit oldum. DalKurd, ofansif stratejiyle oynadığı zamanlarda hep dengesiz oldu. Herkesi yenebileceği gibi, herkese yenilebilir bir karakter sergiliyordu. Allsvenskan’a yükseldiği sezonda bile, aynı hücum kurgusunu üç maçlık süreçlerde istikrarlı biçimde sahneleme yeteneğini gösteremiyordu. Bunun nedeni, defansif yapılanma ve stratejisinin temel alınmamış olmasıydı. DalKurd, her şeyden önce defansif yapılanma ve defansif strateji sorununu çözmelidir. Söz konusu sorun çözülmeden, ofansif bir oyun oynamak sadece macera olur. DalKurd yeterince macera yaşadı, buna yenisini eklemeye hiç gerek yok.

Norrby maçı, defansif strateji açısından başarısızlıkla oynan ve biten bir maç oldu. Defans ve ofans dengesi sağlanmadığı için, defansif yapı, topu sadece uzaklaştırmayı vazife edinmişti. Bu durum Norrby’in sürekli DalKurd yarı sahasında oynamasına neden oldu; çünkü toplar belli bir plan içinde uzaklaştırılmadığı için, ileri vurulan her top Norrby için yeni bir atak imkanına dönüşüyordu.

Sezonun ilk maçı olduğu için, bu durumu dilime dolamamıştım. Esasen her zaman olduğu gibi, daha net ve kesinliğe yakın yargılar için altıncı haftanın sonunu bekleyeceğim. Şimdi yazdıklarım, sadece dip not olarak anlaşılmalıdır.

Trelleborgs maçı, özellikle de ilk yarısı, benim açımdan çok heyecan vericiydi. DalKurd savunması, açılış paslarıyla, birinci bölgeden ikinci bölgeye geçmeye çalışıyor ve çok kez de bu taktik düzen çok da başarılı oluyordu.  Bu hakikatten de takdire şayan bir oyun örgüsüydü. Bir maç sonra böyle organize bir savunma anlayışına tanık olmak çok keyifliydi.

Ama unutulmaması gereken temel bir prensip var; o şudur. Savunma, açılış paslarıyla alan kat etmeye çalışırken, topun kapılma ihtimalini de düşünerek, açılış pasları döngüsüne orta saha oyuncularını da katmalıdır. Orta sahadan savunmanın alan yönüne seçenek olacak olan bir ya da iki oyuncu, hem pas alışverişini daha güvenceye alabilir hem de olası bir hatada defansif pozisyon almak çok daha kolay hale gelir.

Defansif strateji ile anlatmaya çalıştığım hadisenin özü, aslında şudur; Bütün takımın öncelikli dikkati ve odağı savunma görevlerinde yoğunlaşmasıdır. Bu durum ofansif aksiyonlar gerçekleştirilmeyeceği anlamına gelmez. Elbette DalKurd’un bir ofansif oyun planlaması olacaktır ve bu oyunu rakibe kabul ettirmek için gerekli her şey yapılmalıdır.

Klasik orta saha görev anlayışında, orta saha oyuncularının iki yönlü olması beklenirdi. Sadece orta saha oyuncularının iki yönlü olması, oyunun talepleri açısından yeterli görülürdü. Ama artık işler değişti. Bütün takımın çok yönlü oynuyor olması gerekir. İki yönlü oynamaktan kasıt hem savunma hem de hücum oynama potansiyeline sahip olmak demektir.

Buna göre DalKurd, Trelleborgs maçında özellikle ilk yarıda oynadığı oyunu temel almalıdır. Bunun için, üçlü ya da dörtlü oynamak bir soruna dönüşmez. Üçlü defans kurgusu benimsenirse, top rakibe geçtiğinde en çok beş saniye içinde üçlü defansı beşlemek gerek. Eğer savunma düzeni dörtlü defans ile sağlanacak ise, bu durumda dörtlü savunma hem alan savunması için hem de temaslı markaj için uygun imkân yaratır. Savunma dizilimi ne olursa olsun, DalKurd, alanı ve temaslı markajı asla ihmal etmemelidir.

Daha dar alanda oynayan bir DalKurd, hücum ve savunma dengesini daha kolay sağlayabilir. Daha dar alan oyunu, pres ve karşı presler için de en uygun oyun tercihidir. Dar alan da oynamak hem direnç merkezini ikame etmeye hem de oyun merkezini tutarlı hale getirmeye çok elverişlidir.

Bunlar benim önerilerim. Başka türlü oyun strateji ve dizilimleriyle de iyi oyun ve iyi sonuçlar almak mümkün. Her maçı izleyip yazmaya çalışacağım. Altıncı haftanın sonunda hem oyuncu grubu hem teknik direktör ve hem de oyun tercihleri konusunda yeterli verilere sahip olabileceğimi umuyorum.

Kaynak: Ocak Medya

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.