Çavuşoğlu:Süreç normalleşirse Erbil'le hiçbir sorunumuz yok

Çavuşoğlu:Süreç normalleşirse Erbil'le hiçbir sorunumuz yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil ile Bağdat arasında devam sorunlarla iligli arabuluculuk talebi aldıklarını ifade ederek, “Erbil'in Irak Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyması olumludur. Sürecin normalleşmesi halinde Erbil ile hiç bir sorunumuz

A+A-

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı, 21 Ocak'ta Bağdat'ı ziyaret edeceğini ifade ederek, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için arabuluculuk talepleri olduğunu belirterek, "İkili konular yanında bunu da görüşeceğiz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Kürdistan'da 25 Eylül'de gerçekleştirilen referandumla ilgili bir soruya “Esasen Neçirvan Barzani şahsen referanduma karşıydı ama Böglede başbakan olarak görev yaptığı için o da anlaşma gereği mutabakat içindeydi. Referandumun ne kadar yanlış bir karar olduğu Kürt kardeşlerimiz de gördü. Defakto devam ediyordu ama referandumla yeni bir şey elde etmediler. Hatta olanları da kaybettiler. şimdi masada da güçlü değiller" şeklinde cevap verdi.

Mesud Barzani'nin referandumla Kürtleri birleştirmeyi amaçladığını fakat sonuç olarak böldüğünü öne süren Çavuşoğlu, “Erbil e gittiğimde bir çok siyasi partinin referanduma karşı olduğu gördüm. Erbil ziyaretimde Barzani ile yaptığımız görüşmede referandumun gerçekleşmesi halinde yaşanacakları bir senaryo olarak anlattım. Bu referandumu gerçekleştirirseniz böyle olacak diye anlattım. Kürt kardeşlerimize cezalandırıcı bir bir tavır içinde olmadık. Bazı konularda bizim muhatabımız Bağdat; havalimanları ve sınırlar konusunda. Bazı defakto durumlar oldu. Bundan faydalandılar. Hatta PKK'nin bile referandumdan sonra Kuzey Irak'ta güçlenmeyi amaçlıyordu. Bunun sorumlusu Mesud Barzani'dir" ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreçte Bağdat ile Erbil'in anlaşması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Erbil'in Irak Anyasa mahkemesini kararlarına uyması olumludur. Ama net bir mutabakat sağlanması gerekiyor. Erbil Irak Anyasasası'na tabi olacağını net bir şekilde belirtmeli. Bir anayasal hakkınız var. onları kullanmanız doğal hakkınızdır" diye belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Erbil ile Bağdat arasında normalleşme olursa, ki biz de katkı sağlayabiliriz. Böyle bir talep de var. Biz şunu söyledik; referandumu iptal edin anayasal haklarınız konusunda bir sorun varsa katkı sağlayabiliriz. Sorunların aşılması lazım. Normalleşme süreci olursa, bizim Erbil ile bir sıkıntımız olmaz, Kürt halkıyla sıkıntımız olmaz"  diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.