BM Temsilcisi: Suriyeli paralı askerler Libya'da

BM Temsilcisi: Suriyeli paralı askerler Libya'da

Birleşmiş Milletler'in Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Libya'da Suriyeli paralı askerlerin bulunduğunu söyledi. Selame, Türkiye'nin Libya'ya asker gönderdiği yolundaki bilgiler yönünde ise herhangi bir bilgileri olmadığını belirtti.

A+A-

Haber Merkezi- Fransız Monte Carlo Radyosu'na konuşan Selame, Türkiye tarafından gönderildiği öne sürülen Özgür Suriye Ordusu'na mensup paralı askerlerin Libya'da bulunduğunu kabul etti. 

Rusya Today Arapça ise Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı haberinde Türkiye'nin 1.750 paralı askeri Libya'ya gönderdiğini yazdı.  Gözlemevi, şu ana kadar Libya'ya varan paralı asker sayısının ise 3.250'ye vardığının altını çizdi. 

Röportajında Selame şu an Libya'da yaşanan geçici bir ateşkes olduğunu, sürekli bir ateşkesten bahsedilemeyeceğini de vurguladı. Selame daimi ateşkes için belirli şartlar gerektiğini, bu şartlar arasında silahların toplanması ve bu sürecin gözlenmesi olduğunu ifade etti. 

Pazar günü Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılması planlanan Libya Konferansı'nda kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına çalışılacak. Konferansa Türkiye, Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İngiltere, Çin, Cezayir, Fransa ile birlikte Arap Birliği ve Avrupa Birliği gibi örgütlerin katılması bekleniyor. 

13 Ocak'ta Rusya ve Türkiye'nin girişimiyle Libya Ulusal Ordusu Lideri General Halife Hafter ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında ateşkes sağlanmaya çalışılmış, ancak Hafter aniden masayı terk ederek ülkesine dönmüştü. 

Hafter'i Berlin'e getirmek için büyük bir çaba sarf eden Rusya ve Almanya, Libyalı liderin ateşkese hazır olduğunu öne sürüyor. 

Ancak daha önce masaya Türkiye'nin Libya'dan çekilmesi şartını koyan Hafter'in bu ısrarından vazgeçip geçmeyeceği bilinmiyor. 

Rusya Today'in haberine göre Türkiye özellikle Afrin ve Suriye'nin kuzeyinden çok sayıda paralı asker toplamaya çalışıyor. Medyaya yansıyan haberlere göre Libya'ya gidecek askerler en az iki bin dolar maaş ve altı ay kalanlar ise bunun yanı sıra Türkiye vatandaşlığı da alacak. 

Rusya Today'in haberine göre Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği paralı askerlerden beşinin daha öldürüldüğünü, şu ana kadar öldürülen Suriyeli militan sayısının 19'a yükseldiğini de öne sürüyor. 

İngiliz The Guardian gazetesi de Türkiye'nin iki bin paralı askeri Libya'ya göndermeye hazırlandığını yazmıştı. 

Her ne kadar Türkiye resmi olarak Libya'ya paralı asker gönderdiğini kabul etmese de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 Ocak'ta Kanal D canlı yayınında yaptığı açıklamada “Şu anda muharip güç olarak bizim orada farklı ekiplerimiz olacak. Bunlar bizim askerimizin içinden değil. Bu farklı ekiplerle o muharip güçler orada çalışacak.” diyerek bu tür bir yapılanmayı itiraf etmişti.

Ahval

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.