BM: "Rus ve Ukraynalı esirler işkence gördü"

BM: "Rus ve Ukraynalı esirler işkence gördü"

.

A+A-

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken iki tarafın da esirlere kötü muamele uygulandığı ileri sürüldü. BM'den esirlere gösterilen şiddetten dolayı uyarı geldi.

Açıklamayı yapan Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, Rusya-Ukrayna savaşında esir düşen hem Rus hem de Ukraynalıların, "kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını" dile getirdi.

20 Ukraynalı kadın savaş esiri fiziksel şiddet gördü!

BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonunun son birkaç ayda, Rusya'nın savaşta esir olarak aldığı 159 Ukraynalı (139 erkek ve 20 kadın) ile görüştüklerini belirtti.

Bogner açıklamasında, Ukrayna'nın Olenivka ve Donetsk bölgeleri ile Rusya Federasyonu'nda esir olarak tutulan ve daha sonra serbest bırakılan 20 Ukraynalı kadın savaş esirinin fiziksel şiddet görmediğini kaydederek, Olenivka'daki kadın esirlerin, yakınlarındaki hücrelerde işkence gören erkek savaş esirlerinin çığlıklarıyla psikolojik şiddete maruz kaldığını vurguladı.

Açıklamasında Ukrayna'nın BM yetkililerine, ülkede tutulan Rus savaş esirleriyle gizli görüşme izni verdiğini kaydeden Bogner, Rusya'nın, Ukraynalı esirlerle görüşülmesine izin vermediğini belirtti.

"Esirler dövüldü, eşyaları yağmalandı"

Ayrıca BM'li yetkili açıklamasında, "Ukraynalı esirlerden bazıları, yakalandıktan hemen sonra dövüldü veya kişisel eşyaları yağmalandı" diyerek, esirlerin genel olarak kalabalık otobüs veya traktörlere bindirildiği, bazen bir günden fazla suya ve tuvalet ihtiyacına erişimlerinin olmadığını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.