BM Genel Sekreteri Guterres: Alarmı çalmak için buradayım

BM Genel Sekreteri Guterres: Alarmı çalmak için buradayım

.

A+A-

Geçen yılın aksine liderlerin yüz yüze konuşmalarıyla yapılmaya başlanan 76. BM Genel Kurulu'nun "salgın için süper yayıcı" olmasından korkuluyor. Açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Guterres, uyarılarla yaptı.

Birleşmiş Milletler genel sekreteri António Guterres Salı günü yaptığı açılış konuşmasında, savaşlar, iklim krizi ve pandemi tehdidi altında olan dünyanın giderek daha fazla bölündüğü konusunda uyardı ve ulusları harekete geçmeye çağırdı.

New York'taki BM Genel Kurulu'nun açılış konuşmasında Guterres, "Alarmı çalmak için buradayım: Dünya uyanmalı" dedi ve dünyanın "hayatımızdaki en büyük krizler çağlayanıyla" karşı karşıya olduğunu ekledi.

"Eşitsizlikler su yüzüne çıktı"

Covid-19'un bariz eşitsizlikleri ortaya çıkardığını ve daha zengin ülkelerde aşı fazlalığına işaret ederken, daha fakir ülkelerin büyük ölçüde aşısız kaldığını söyledi.

İklim krizi: Pencere kapanıyor

Zaten kavurucu sıcaklıkları ve diğer felaketleri tetiklemekle suçlanan iklim değişikliğiyle mücadele penceresi için ise "hızla kapanıyor" dedi.

Afganistan, Etiyopya ve Myanmar gibi yerlerde barışın "uzak bir rüya" olarak kaldığını belirten Guterres, kurumlardaki yanlış bilgi ve güvensizliğin insanları kutuplaştırdığını da sözlerine ekledi.

Ve ülkelere isimleriyle atıfta bulunmasa da, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki derinleşen rekabetin dünyayı jeopolitik olarak daha da böleceğine dair korkularını dile getirdi. 

"Dayanışma yerine yıkım"

Guterres, "Dayanışma yolu yerine yıkımın çıkmaz noktasındayız" dedi.

Açıklamalar, çok taraflılığı teşvik etmeyi ve küresel zorluklara karşı dayanışmayı göstermeyi amaçlayan bir toplantının açılışında dünya meselelerinin karanlık bir suçlamasıydı. Bay Guterres, ulusları bir barış gündemi oluşturmaya ve iklim dostu mali ve siyasi revizyonlar oluşturmaya çağırdı.

Ülkelerin, salgından orantısız şekilde etkilenen kadınların haklarını koruması ve cinsiyetler arasındaki güç dengesizliklerini ele alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Yarattığımız sorunlar..."

Yine de ikinci dönem genel sekreterliğini yürüten Portekizli devlet adamı Guterres, gelecek için umut vaat ederek, "Yarattığımız sorunlar, çözebileceğimiz sorunlardır" dedi.

BM salgını yayabilir mi? 

  • BM Genel Kurulu oturumunda 2020'den farklı olarak, 100'den fazla dünya lideri ve diğer üst düzey temsilciler bu yıl konuşmalarını şahsen yapmayı planlıyorlar.
  • Ancak Manhattan'daki 16 dönümlük Birleşmiş Milletler kompleksine erişim, zorunlu maske takma ve diğer Covid önleme önlemleri ile sınırlı kalıyor. ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield gazetecilere verdiği demeçte, tedbirlerin Genel Kurul'un "süper yayıcı bir olay haline gelmemesini" sağlamayı amaçladığını söyledi.
  • Geçen hafta, New York City'nin tüm Genel Kurul katılımcılarının aşı kanıtı göstermesi şartı konusunda kafa karışıklığı patlak verdi. Bu yılki Genel Kurul başkanı Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid şartı onayladı. Ama tam olarak nasıl uygulanacağı belli değil.
  • New York City belediyesi, iyi niyetli bir jest olarak, Birleşmiş Milletler kompleksinin dışında ücretsiz test ve Johnson & Johnson aşıları sunan bir mobil aşı kliniği kurdu.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.