Başkan Barzani: "Diktatörlük değil demokratik sistemin Irak halkının çıkarınadır"

Başkan Barzani: "Diktatörlük değil demokratik sistemin Irak halkının çıkarınadır"

Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlayan ve ülke geneline yayılan hükümet karşıtı gösteriler devam ederken Kürdistan eski Başkanı Mesut Barzani'den açıklama geldi.

A+A-

Haber Merkezi- Başkan Barzani, Irak’ta bugün yaşanan olayların “15 yıldır biriken başarısızlıkların bir neticesi” olduğunu belirtti.

Barzani, olası bir anayasa değişikliğinin de demokratik ilkelerden, Kürt halkı ve diğer bileşenlerin haklarından tavizler verme temelinde olmaması gerektiğini söyledi.

Mesud Barzani Irak’ta yaşanan mevcut siyasi duruma ve gösterilere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Yaşananlardan üzüntü duyduklarını dile getiren Barzani, “Bugün yaşananlar bu güne ait değil, 15 yıldır biriken başarısızlıkların bir sonucudur. Halk çok büyük acılar ve zorluklar çekti, taleplerini dile getirmek ve gösteri yapmak en doğal haklarıdır. Bu yüzden halkın taleplerine kulak verilmelidir. Şiddetle, kan dökmekle sorunlar çözülmez” dedi.  

“Buna rağmen en büyük sorun Irak Anayasası’nın uygulanmamasıdır” diyen Barzani açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa olduğu gibi uygulansa, daha önce de şu an da var olan birçok sorun olmazdı. Şu an ki durumun başka bir sebebi de mevcut seçim yasasıdır ve bu sebebin ortadan kaldırılması için bu yasanın tüm bileşenlerin gerçek ve adil talepleri doğrultusunda değiştirilmesi gerekiyor.” 

Gündemdeki “Anayasa değişikliğine” de değinen Barzani, “Anaysa değişikliğinin dayatma ile olmaması gerektiğine inanıyoruz. Aynı zamanda bu değişiklik demokratik ilkelerden, Kürt halkı ve diğer bileşenlerin haklarından tavizler verme temelinde olmalı” dedi.

Barzani, diktatörlük değil demokratik sistemin Irak halkının çıkarına olduğunu vurgulayarak tüm  değişimlerin de yasalar ve anayasa mekanizması gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.