Başbakan Neçirvan Barzani’den Efrin açıklaması: Endişe verici!

Başbakan Neçirvan Barzani’den Efrin açıklaması: Endişe verici!

Başbakan Neçirvan Barzani, Türkiye’nin Efrin’e düzenlediği operasyona ilişkin, “Efrin'de yaşananlar Kürdistan Bölgesi için ciddi endişe verici. Bu konunun en az zararla çözülmesini ümit ediyoruz. Kente bulunan siviller için endişeleniyoruz” dedi.

A+A-

Başbakan Neçirvan Barzani İran ve Irak temasları ardından ülkeye döndü. Başbakan Tahran ve Bağdat'taki temaslarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Afrin: Endise verici

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Rojava’nın Efrin kentine düzenlediği operasyona ilişkin konuşan Başbakan Barzani, şunları söyledi: “Efrin'de yaşananlar ciddi endişe verici. Kürdistan Bölgesi olarak sorunların çözülmesi için çağrıda bulunuyoruz. En büyük endişemiz ise kentteki siviller. Bu meselenin en az zararla çözülmesini ümit ediyoruz." 

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürdistan Bölgesi heyetini kabul etmesi, Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat'a yaptığı ziyaret, diyaloğun başlatılması için iyi bir başlangıç olduğunu belirten Başbakan, "140’ıncı maddede ‘tartışmalı bölgeler’ olarak tanımlanan yerlerin anlamı ne demektir? Yani ne Irak ne Kürdistan Bölgesi üzerinde hak iddia edilemez. Taki referandum yapılana kadar. Biz Türkmen, Arap, Kürt ve Hristiyan halklarının haklarının korunacağı ortak bir yol haritasının esas alınmasını umuyoruz." dedi.

Barzani Irak Anayasası çerçevesinde sorunların çözülmesi, petrol, sınırlar ve maaş konusu gündeme geldiğini ifade ederek Sorunlar çözülene kadar müzakereler devam edeceklerini belirtti.

Görüşmelerin iki bölümden oluştuğunu ve bazı sorunların acil çözülmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Barzani, Bazı sorunlarında uzun süreli diyalog süreci ile çözüleceğini ifade etti.Başbakan Davos’ta Petrol ve Dışileri Bakanları ile görüşme gerçekleştirecekleri, bununda Bağdat’taki diyaloğun bir devamı olacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.