Aydın Maruf: Bileşenlerin Peşmerge'ye katılması önerisi çok önemli bir adım

Aydın Maruf: Bileşenlerin Peşmerge'ye katılması önerisi çok önemli bir adım

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, Başkan Neçirvan Barzani’nin bileşenleri Peşmerge Güçleri’ne dahil etme önerisinin memnuniyet verici ve çok önemli bir adım diye niteleyerek, “Başkan Neçirvan Barzani, Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde bileşenlerin haklarını her daim desteklemiştir” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, Süleymaniye’de Kaleçolan Askeri Akademisi’nin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, Peşmerge Güçleri’nin bir çatı altında birleştirilmesine vurgu yapmıştı. Barzani, Peşmerge Güçleri bünyesinde diğer bileşenlere ait özel güçlerin de oluşturulmasını önermişti.

Rûdaw TV'de yayınlanan “Koroj” gece bültenine katılan Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, Neçirvan Barzani’nin önerisini değerlendirdi.

Maruf, “Bileşenleri Peşmerge bünyesine dahil edilmesi önerisi yerinde ve çok önemli bir öneridir. Peşmerge ulusal bir güçtür. Kürdistan Bölgesi Başkanı bu önerisinde ciddidir. O, Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde bileşenlerin haklarını her daim desteklemiştir” dedi. 

"Bileşenler Kürdistan devrimine aktif katıldılar"

Kürdistan Parlamentosu, Bakanlar Kurulu ve siyasi partilerin alacağı ortak kararla, bileşenlerin Peşmerge güçlerine katılmasının sağlanabileceğini belirten Bakan Aydın Maruf, “Bileşenlerin katılımının daha da etkili olması için bu konuya özel  önem verilmeli. Kürdistan devrim sürecinde Türkmenler, Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler devrimde aktif yer aldılar ve Raperin’de de Peşmerge’nin yanında oldular” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlerin varlığının önemli bir zenginlik olduğuna dikkat çeken Maruf Aydın, “Bileşenlerin, güvenlik sektörüne katılımı maneviyat açısında çok önemli bir adım. Bu adım ile vatandaşların hangi topluluktan ve inançtan olursa olsun aralarında hiçbir ayrımın olmadığı ve hepsinin Kürdistan Bölgesi'nin eşit vatandaşı olduğu aidiyetini güçlendirecektir. Bu açıdan bakıldığında Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın önerisi daha da önem kazanıyor ve mutlaka bu konu üzerine çalışmalar başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nde ortak yaşam kültürünün güçlü olduğunun altını çizen Bakan Maruf Aydın, bu önerinin hayat bulması halinde bileşenler arasındaki ortak yaşam bağını ve dayanışma kültürünün daha da güçleneceğine vurgu yaptı.

Peşmerge ve  iç güvenlik güçleri içerisinde yer alan bileşenlerin oranına ilişkin gelen soruya ise Bakan Aydın Maruf şu yanıtı verdi:

“Peşmerge ve içişleri bakanlığına bağlı güçler içerisinde bileşenlerin katılım oranına ilişkin elimizde resmi bir veri bulunmuyor. Ancak IŞİD’in Şengal, Musul ve Ninova Ovası’na saldırdığı dönem Peşmerge Güçleri bünyesinde Kakai, Ezidi ve Hristiyanların özel kuvvetleri oluşturulmuştu. Hatta o dönem Musul ve Telafer bölgelerini Peşmerge ile birlikte ortak savunmak için Türkmen birliklerinin de oluşturulmasını talep etmiştik.”

Bakan Aydın Maruf, “İç güvenlik ve Peşmerge güçlerine katılan bileşenlerin sayısıyla ilgili herhangi bir veri olmadığı doğru, ancak Peşmerge, polis, asayiş güçleri içerisinde bileşenler aktif bir şekilde yer alıyorlar” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin önerisine ilişkin çalışmaların başlatılması gerektiğini yineleyen Maruf  "Kürdistan Bölgesi Başkanı güçlü bir siyasi karizmaya sahip ve etkili bir siyasi figür.  Kendisi her zaman bir arada yaşamayı ve toplulukların haklarını savunan ılımlı bir kişi olarak biliniyor. Önerisi üzerine Peşmerge Bakanlığı ve siyasi partiler ile gelecekte pratik ve ciddi bir şekilde çalışılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.