Almanya'da yargılanan IŞİD üyesi Ezidilere soykırım yapmaktan suçlu bulundu

Almanya'da yargılanan IŞİD üyesi Ezidilere soykırım yapmaktan suçlu bulundu

.

A+A-

- Almanya'nın Frankfurt kentinde soykırım suçlamasıyla yargılanan IŞİD üyesinin davasında bugün karar açıklandı.

Irak vatandaşı Taha el Cumaili isimli kişi, Alman federal savcılar tarafından Ezidilere karşı soykırım suçunu işlemekten suçlu bulundu.

Cumaili, Ezidilere karşı işlenen soykırımda Almanya'da yargılanan ilk kişi olma özelliğini taşıyor.

IŞİD, Irak ve Suriye'nin bir bölümünü kontrolünde tuttuğu sırada Ezidi azınlığa mensup 10 bin kadar erkeği katletmiş, 7 bin kadın ve kız çocuğunu da köleleştirmişti.

Euronews’in aktardığına göre savcılar, Taha el Cumaili’yi 2015'te Ezidi bir kızı ve annesini köleleştirmek ve 5 yaşındaki çocuğa işkence ederek öldürmekle suçluyordu.

“Terör örgütü üyeliği, soykırım, insanlığa karşı suçlar, cinayet ve insan kaçakçılığı” yapmakla suçlanan Cumaili’nin ilk duruşması nisan 2020'de başlamıştı.

Cumaili’nin avukatı Serkan Alkan daha önce yaptığı açıklamada iddiaları reddederek, "Çünkü müvekkilimizin IŞİD suçlarının bir temsilcisi olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Ölen olup olmadığı net değil. Buna dair elimizde somut bir kanıt yok. Ayrıca, yasal olarak uluslararası ceza hukukunun gereklerinin hiçbir şekilde yerine getirilmediğini düşünüyoruz” demişti.

ABD merkezli küresel Ezidi sivil toplum kuruluşu Yazda'nın hukuk direktörü Natia Navrouzov da karardan önce, "Eğer Frankfurt Mahkemesi, Taha'yı soykırım işlemekten suçlu bulursa bu durumda ilk kez bir mahkeme, IŞİD'in Ezidilere karşı işlediği suçların soykırım olduğuna hükmetmiş olacak. Kurbanlar için gerçekten inanılmaz bir karar olur. Biliyorsunuz, 7 yıldır bu kararı bekliyorlar. Dolayısıyla bu bizim için harika bir kilometre taşı olacak” diye konuşmuştu.

IŞİD’in saldırısı ve Şengal katliamı

IŞİD, 2014'te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesindeki bölgelere saldırı başlattı. Bir hafta süren saldırıda yüzlerce kişi katledildi.

Yarısı kadın ve kız çocuklarından oluşan 6 bin 417 kişi de kaçırıldı. Bu arada gözaltına alınan yetişkin erkeklerin çoğu daha sonra IŞİD’liler tarafından öldürüldü.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yaparak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınsı.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin çabaları

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

Kürdistan Parlamentosu da 2 Ağustos 2019’da tarihi bir karar alarak, 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan etti.

Ezidi Kürtler 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

Belçika ve Hollanda, katliamı “Soykırım” olarak tanıdı

Avrupa ülkeleri nezdinde Şengal katliamının soykırım olarak tanınması için girişimler devam ediyor. 6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı “Soykırım” olarak tanıdı.

Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.

Öte yandan IŞİD Tarafından İşlenen Suçları Araştırma Ekibi (UNITAD), 21 Eylül 2017'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2379 sayılı Kararı ile kuruldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.