ABD Dışişleri: Bağdat ile Erbil anlaşmazlığı ortak çıkarlarımızı zedeler

ABD Dışişleri: Bağdat ile Erbil anlaşmazlığı ortak çıkarlarımızı zedeler

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bağdat ile Erbil arasındaki herhangi bir anlaşmazlık, Irak halkı ve Kürt halkıyla olan ortak çıkarlarımızı zedeleme potansiyeline sahiptir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki çelişkilerin çözümü için her iki tarafı “yapıcı ve etkili bir şekilde” teşvik etme konusunda rol alabileceklerini belirterek, “Bağdat ile Erbil arasındaki herhangi bir anlaşmazlık, Irak halkı ve Kürt halkıyla olan ortak çıkarlarımızı zedeleme potansiyeline sahiptir” dedi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Dışişleri Bakanlığı'nı Erbil ile Bağdat arasında soruna neden olan Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve gaz meselesini çözmek için her iki tarafı "en üst düzeyde" görüşmeye çağırdı.

Demokrat Bob Menendez ve Cumhuriyetçi James Reich, Dışişleri Bakanlığı'na yazdıkları mektupta, ABD şirketlerinin Irak'ın ekonomik istikrarına ve enerji bağımsızlığına yardım ettiğini, ancak Irak Federal Mahkemesi’nin yakın tarihli bir kararının ABD’li şirketleri tehlikeye attığını ve Irak Petrol Bakanlığı'nın da bu şirketleri yaptırımlarla hedef aldığını belirtti.

ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu'nun (DFC), Kürdistan Bölgesi'nde enerji sektöründe çalışan Amerikan şirketlere 300 milyon dolardan fazla kredi sağladı. DFC, yakın zamanda birkaç defa füze saldırısına maruz kalan Kor Mor sahasına da yaklaşık 250 milyon dolar yatırım yapmıştı.

ABD'li senatörler, mektupta Kürdistan Bölgesi'nin petrol sahalarına yönelik füze saldırılarıyla ilgili endişelerini de dile getirerek, "Iraf Federal Mahkemesinin faaliyetleri ve İran destekli saldırılar, yabancı yatırımları ve Irak'ın İran enerjisine bağımlılıktan kurtulmasını olumsuz etkiliyor” dedi.

Rûdaw muhabirinin, Mektupta ABD şirketlerinin çıkarlarının veya yatırımlarının da Bağdat ve Erbil arasındaki bu anlaşmazlık nedeniyle tehlikeye girdiğine vurgu yapılıyor? Görülen o ki, şu ana kadar sahip olduğunuz angajman bu anlaşmazlıkları çözmeye pek yardımcı olmadı. Enerji sektöründe 300 milyon doları aşan yatırım konusunda aynı endişeyi paylaşıyor musunuz? Sorusuna Ned Pirice;

‘’Bağdat ile Erbil arasındaki herhangi bir anlaşmazlık sadece iki taraf arasındaki anlaşmazlık olacaktır. Elbette diyaloğu teşvik etmede, merkezi hükümeti ve Kürt hükümet yetkililerini bu anlaşmazlıkları yapıcı ve etkili bir şekilde çözmeye teşvik etmede rol oynayabiliriz ve biz de bunu yapmaya çalıştık. Irak söz konusu olduğunda bir takım çıkarlarımız var. Özellikle Kürt bölgesi içinde de bir takım çıkarlarımız var. Bağdat ile Erbil arasındaki herhangi bir anlaşmazlık, Irak halkı ve Kürt halkıyla da sıklıkla paylaştığımız ortak çıkarları zedeleme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden onların çözüldüğünü görmeyi umuyoruz.’’ Cevabını verdi.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.