Veysel Çamlıbel

Veysel Çamlıbel

Yazarın Tüm Yazıları >

2018 birlik ve başarı yılı olsun

A+A-

Yeni yıl sevgi ve saygı yılı, birlik ve başarı yılı olsun. Hak – hukuk sahibinin kendisini fark ettiği, alacağının peşine düşüp alacağını tahsil ettiği bir yıl olsun. Özgürlük, eşitlik, adalet ve barış yılı olsun.

Olsun - olsun da, demeyle işin olamayacağı açık. ‘’ Talepna Wecetna / İsteki, mümkün olsun ‘’ der bir Arap deyişi. Öyle ya, söz ve davranış, demek ile onun gereğini yerine getirmek bir uyum içinde bulunmalı. Yani kapak tencerenin üstüne oturmalı. Yoksa bir başına söz anlamsız, yavan kalır.

*    *    *    *

Kürt Halkı baba – ata toprağı üzerinde kendisini yeniden keşfetmenin, haklarının, gücünün farkında olmanın sancılarıyla ciddi bir olgunlaşma süreci yaşıyor. Düşmanının kabalığını, barbarlığıyla kendi durumunu, yetersizliklerini göz ardı etmesi, normal göstermeye kalkması çözüme çare değil. Bu, tüm kusuru karşıtının üzerine atıp mazlum rolünü oynamak huyundan vazgeçip, eleştiri okunu derinlikli olarak bizzat kendisine yöneltmesi ile tanımlanabilecek bir süreçtir.

Öyle ya, bütün enerjisini hane halkı içinde tüketmek de ne? Aile için kavgaları bunca öne çıkarmak, bu kavga ve ihanetleri nerdeyse kutsamak neden? Öğütecek bir şey olmayınca değirmen taşlarının bir birlerini yontması, öğütmesi gibi bir şey. Tarihi – kadim güzel bir ülkeleri de olsa,  mert – cesur da olsalar Kürtler ne yazar? Güçten, kuvvetten düşen bir aileyi kim hesaba katar, kim değer verir? Samimi, güvenilir dostları da olmaz böylesi ailelerin elbette.

*    *    *    *

Kürtler bu kadar musibet ve beladan sonra, büyük ölçüde ortak bir teşhiste buluştular, buluşmak üzereler. BİRLİK OLMAK…. Kürtler, birleşik bir güç ve irade yaratabilmek eşiğine yaklaşmak, varmak üzereler…. 500 yıl öncelerinin Mirlikler dönemindeki Kürt / Kürdistan aydınlanmacılığın öncüsüdür Ehmedê Xanî… Birliğin gerekliliği, kaçınılmazlığı onun önemli, ısrarlı vurgusudur. Ama toplumsal gerilik gelişmeye, aydınlığa geçit vermemektedir. İçlerinden bir Mirêmîran çıkaramazlar o zamanların siyasal aktörleri, toplumsal doku elvermez buna….

Xanî ‘nin ta 300 yıl öncelerden dile getirdiği, günümüzde ekmek su gibi vazgeçilmez olan birlik fikrini öne çıkarmak, bu fikri işlemek, toplumda vazgeçilmez kılmak ve gerçekleştirmek…. Günümüzün meselesi bu. Birlik, bir üst seviyeye çıkma meselesidir. Yüzlerce yıldır aşılamamış, bölücü - parçalayıp güçten düşürücü geri siyasal kültürün aşılıp bir üst bilinç yaratmayla mümkündür. Günümüzde Kürdistan coğrafyası bütünüyle bir farkındalık, uyanış yaşamaktadır. Toplumsal uyanış, kıvamına gelen toplumsal hamur, birlik fikrini, birlik kültürünü geliştirmeye, halk olmaktan ulus olmaya evrilen yaşamı savunmaya ve bunu başarmaya uygundur.

*    *    *    *

Söz ve davranış, bu iki kavramın uyumu, uygunluğu dedik… Söz ve davranış uyumu masa başında olmaz, bir araya gelemez. Siyaset, masa başı bir faaliyet değildir; hedefi sahada, sokakta, yaşam içinde toplumla, farklı görüşten kümelerle, insanlarla buluşmak, birbirlerinden etkilenmek, öğrenmek, birlikte yapmak, yaşamı birlikte iyileştirmek, geliştirmek uğraşısıdır. Sözde kalmayıp İş yaparak, birlikte iş yaparak siyaset yaşam bulur, kendini çevresine kanıtlar… Siyasal parti adıyla ortaya çıkanlar topumla buluşarak, ondan güç destek alarak ele avuca gelir, sahici siyasal parti olurlar. Ya da dinamik toplumların üzerinden sahici partiler doğar. Parti başkanları, yönetici kadroları kendilerini hem partilerinde kabullendirerek, daha önemlisi de kendilerini topluma sunarak parti olduklarını kanıtlayabilirler. Partilerin başkan ve kadrolarını nihayet partililer seçer, liderleri ve lider kadrolarını ise mücadeledeki performanslarına göre halkın, kitlelerin bizzat kendisi belirler.

Partiler, hareketler, guruplar arasında aranan birlik arayışlarının toplumsal karşılığı her zaman dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Siyasal partiler toplumdan gördükleri destek ve karşılıklarıyla partidirler. Partiler, siyasal eğilimler arası birlik arayışlarında önemli olan yaşamda karşılığı var kabul edilen parti programlar üzerinden çok farklı toplumsal gurup ve kesimlerin birleştirilmesini esas olarak görmeli ve kabul etmeliler.  

BİRLİK OLMAK, BİR ÜST BİLİNCİ KAVRAMAYI / GERÇEKLEŞTİRMEYİ ZORUNLU KILAR

HİÇ BİR ÇABA, KÜRT HALKINI BİRLİK GAYRETLERİ KADAR GÜÇLÜ VE BAŞARILI KILMAZ.

 

NOT; Rûpela Nû için yazdığım bu ilkyazım. Değerli bir yetkili arkadaş ‘’ Rûpela Nû için, bizim için yazar mısın ‘’ dedi. ‘’olur ‘’ dedim ve yazdım. Aydınlık bir yıl dileğiyle okuyucuya selamlar ve sevgiler…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.