Twitter, Trump'ın hesabını kalıcı olarak askıya aldı

Twitter, Trump'ın hesabını kalıcı olarak askıya aldı

.

A+A-

Twitter, platformun kurallarını "tekrar tekrar" ihlal ettiği ve " şiddet olaylarına sebep olma" riski yarattığı gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını kalıcı olarak askıya aldı.

Sosyal medya devi Twitter’dan yapılan açıklamada, "Twitter'ın değerlendirmesine göre Trump'ın cuma sabahı attığı iki tweetin insanları 6 Ocak 2021'de Kapitol'de meydana gelen suç olaylarının tekrarlanmasına teşvik ihtimali yüksek" denildi.

Platformlarında başka silahlı protestolar hakkında paylaşımlar da yapıldığını ifade eden Twitter, ABD Kongre binasına ve eyalet kapitollerine 17 Ocak'ta ikinci bir saldırı düzenlenmesinin konuşulduğunu ifade etti.

Çarşamba günü Trump yanlısı binlerce protestocu, Biden'ın seçim zaferini resmileştirecek oturum gerçekleştirilirken Kongre binasının çevresini kuşatmıştı. Bir grup protestocu Kongre'ye ev sahipliği yapan Kapitol Binası'nın içine girmişti.

Olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. Kapitol'de güvenlik sağlandıktan sonra oturum devam etti ve Biden'ın zaferini resmileştiren Seçmenler Kurulu oyları sayıldı. Twitter, Trump'ın bu gece attığı iki tweete erişim engelledi getirdi. Bu videolardan biri Trump'ın Kongre çevresindeki destekçilerine seslendiği videoydu.

Twitter kişisel hesabını askıya aldıktan sonra Trump, '@POTUS' kullanıcı isimli resmi başkanlık hesabından, bir seri tweet attı. Bu tweetlerden birinde, "Biz SUSTURALAMAYACAĞIZ. Bu İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MEVZUSU değil. Dünyanın en hain insanlarından bazılarının özgürce konuşabildiği RADİKAL SOLCU bir platform istiyorlar" ifadeleri yer aldı. Twitter, Trump'ın bu paylaşımlarını da hızlıca sildi.

Trump, başka sitelerle görüşme halinde olduklarını ve potansiyel olarak kendi platformlarını kurma ihtimali üzerinde durduklarını ifade etti.

ABD Başkanı'nın kişisel hesabının Twitter'da 88.7 milyon takipçisi bulunuyordu. Trump, platforma 2009'un Mart ayında katılmasından bu yana 59 bin 600 tweet attı. Facebook da çarşamba günü yaşananlardan sonra Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarının süresiz olarak dondurulduğunu duyurmuştu.

Twitter, Trump'ın avukatı Sidney Powell, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve QAnon komplo teorilerini yayan başkan isimlerin de Twitter hesaplarını süresiz olarak askıya aldı.

Trump Resmi Başkanlık Hesabını Kullandı: "Susturulmayacağım"

Twitter’ın kişisel hesabını askıya aldığı Başkan Donald Trump, resmi başkanlık hesabı olan @POTUS isimli hesabı kullanarak Twitter’dan mesaj paylaştı.

Bu hesaptan Trump’ın paylaştığı mesajlar çok kısa bir süre içinde silindi.

Başkan Trump'ın bu mesajı, VOA Beyaz Saray muhabiri Steve Herman'ın belirttiğine göre Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Judd Deere tarafından Beyaz Saray muhabirlerine de gönderildi.

Yazdığı mesajlarda Trump kendisinin ve destekçilerinin susturulamayacağını söyledi ve başka web sayfalarıyla görüşmelerinin yanı sıra kendi iletişim platformlarını oluşturmak için çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Twitter'ın ifade özgürlüğüyle bir alakası olmadığını belirten Trump, platformun sadece radikal sola özgürce ifade hakkı tanıdığını söyledi.

Trump mesajını "Takipte kalın" diye bitirdi.

Trump’ın Twitter’dan silinen mesajının tamamı şöyle:

"Uzun zamandır söylediğim gibi, Twitter ifade özgürlüğünü yasaklama konusunda daha da ileri gitti. Ve bu akşam Twitter çalışanları, Demokratlar ve radikal sol ile birlikte çalışarak beni ve sizi, bana oy veren 75 milyon vatanseveri susturmak için hesabımı platformlarından kaldırdı.

Twitter özel bir şirket olabilir ama devletin 230. Madde (İletişim Uygunluk Yasası’nın) ile sağladığı ayrıcalık olmaksızın çok daha fazla var olamayacaklar. Bunun olacağını tahmin etmiştim. Başka diğer web sayfalarıyla görüşüyoruz ve yakında büyük bir duyuru yapacağız. Ayrıca yakın gelecekte kendi platformumuzu kurma olasılığımızı da değerlendiriyoruz. Susturulmayacağız. Twitter ifade özgürlüğüyle alakalı değil. Tek yaptıkları, dünyanın en kötü niyetli kişilerinin özgürce konuştuğu radikal sol platformunu desteklemek. Takipte kalın."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.