Irak hükümetinden Şengal için 6 yıllık yeniden imar planı

Irak hükümetinden Şengal için 6 yıllık yeniden imar planı

.

A+A-

Irak Başbakanlık Ofisi ile Şengal temsilcileri 17 Eylül'de bir araya gelerek ilçenin yeniden imar planını görüştü.

Toplantıya katılan Şengal'i Irak Parlamentosu'nda temsil eden milletvekili Halid Seydo, Rûdaw ajansına yaptığı açıklamada, görüşmede UNDP tarafından hazırlanan ve 6 yıl içerisinde uygulanması planlanan yol haritasının ele alındığını söyledi.

Seydo, planın uygulanması için ilgili tarafların temsilcilerinden oluşan bir komite kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Plan 2032'ye kadar uygulanacak

UNDP tarafından hazırlanan rapora göre Şengal'in farklı bölgelerindeki yeniden imar ve hizmet projeleri için toplam 875 milyar 827 milyon dinar (yaklaşık 565,05 milyon dolar) kaynak gerekiyor.

Planın 2032 yılına kadar birkaç aşamada hayata geçirilmesi öngörülüyor. Şengal'in her bölgesi için ihtiyaç duyulan projeler ve tahmini maliyetler raporda ayrı ayrı yer alıyor.

Seydo, Şengal temsilcilerinden ve ilgili kurumlardan yol haritasına ilişkin görüş ve önerilerini sunmalarının istendiğini ifade etti.

Kamu binalarının çoğu zarar gördü

UNDP raporunda, IŞİD'le 2014-2017 yılları arasında yaşanan savaş nedeniyle Şengal'deki kamu kurumlarının uğradığı hasara ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.

Rapora göre Şengal'deki mahkeme, tapu, tarihi eser ve polis binaları yüzde 100 oranında zarar gördü. Noterlik ve Tarım Bankası binalarındaki hasarın yüzde 80, İstatistik Müdürlüğü'ndeki hasarın yüzde 75, yetimhanedeki hasarın ise yüzde 70 olduğu belirtildi.

Şengal merkezine 77 milyar dinar

Şengal ilçe merkezindeki projelerin maliyetinin 77,2 milyar dinardan (yaklaşık 49,8 milyon dolar) fazla olduğu tahmin ediliyor.

Bu kapsamda kamu çalışanlarının kapasitesinin artırılması, şeffaflık, hesap verebilirlik ve şikayet mekanizmalarının geliştirilmesi için 1,5 milyar dinar (yaklaşık 968 bin dolar), belediye binaları ve altyapının yeniden inşası için 71,2 milyar dinar (yaklaşık 45,9 milyon dolar), nüfus hizmetleri ve ulusal kimlik kartı işlemlerinin iyileştirilmesi için ise 4,5 milyar dinar (yaklaşık 2,9 milyon dolar) kaynak öngörülüyor.

Sinuniye nahiyesi için aynı kapsamda 56 milyar dinar (yaklaşık 36,1 milyon dolar), Karakuşer bölgesi için 6,9 milyar dinar (yaklaşık 4,5 milyon dolar), Kayrevan için ise 36 milyar dinar (yaklaşık 23,2 milyon dolar) kaynak gerektiği belirtildi.

36 binden fazla ev zarar gördü

UNDP raporuna göre IŞİD saldırıları ve çatışmalar nedeniyle Şengal'de 36 bin 140 ev zarar gördü. Bunların bir kısmı tamamen yıkılırken, diğerleri çeşitli düzeylerde hasar aldı.

En fazla hasar Sinuniye nahiyesindeki evlerde görüldü. Bölgede 9 bin 944 ev zarar gördü; bunlardan 4 bin 175'i tamamen yıkıldı, 5 bin 769'u ise hasar aldı.

Kayrevan'da ise 7 bin 703 evin zarar gördüğü bildirildi.

Şengal'de hasar gören evlerin onarımı ve yeniden inşasının toplam maliyetinin 810 milyar 110 milyon dinar (yaklaşık 522,7 milyon dolar) olacağı tahmin ediliyor.

Elektrik sektörüne 71,5 milyar dinar

Şengal'in sağlık sektörünün 6 yıllık plan kapsamında 54,9 milyar dinara (yaklaşık 35,4 milyon dolar) ihtiyaç duyduğu belirtildi. Bu kaynakla hastane ve sağlık merkezlerinin inşası ile gerekli ekipmanların temin edilmesi planlanıyor.

Eğitim sektöründe okul inşası ve yenileme çalışmaları için 32,5 milyar dinar (yaklaşık 21 milyon dolar), su ve kanalizasyon hizmetleri için ise 18,3 milyar dinar (yaklaşık 11,8 milyon dolar) kaynak öngörülüyor.

Şengal'deki yolların onarılması, yeniden yapılması ve asfaltlanması için tahmini maliyet 50,7 milyar dinar (yaklaşık 32,7 milyon dolar) olarak hesaplandı.

Tarım ve hayvancılık sektörlerinde projelerin desteklenmesi için 31 milyar dinar (20 milyon dolar) ayrılması planlanırken, elektrik sektöründe kablo ve elektrik direklerinin döşenmesi, trafoların kurulması ve diğer ihtiyaçlar için 71,5 milyar dinar (yaklaşık 46,1 milyon dolar) kaynak gerekiyor.

UNDP'nin değerlendirmesine göre söz konusu projelerin hayata geçirilmesiyle Şengal'deki kamu hizmetleri, altyapı, konut, eğitim, sağlık, tarım ve elektrik sektörlerinin yeniden yapılandırılması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.