Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı

Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı

.

A+A-

Soruşturmadaki gizlilik kararı nedeniyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin detayları henüz bilinmiyor. Mahkeme eğer ki iddianameyi kabul ederse tutuklu gazetecilerin tahliye durumunu değerlendirecek ve duruşma günü belirleyecek.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Haziran 2022’de 16’sı tutuklanan, 4’ü serbest bırakılan 20’si gazeteci 22 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla bir aşçı, biri de röportaj veren kişi olmak üzere toplam 22 kişi hakkında 9 ay 10 gün sonra iddianame hazırladı.

Savcılık iddianameyi Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Ancak soruşturmanın gizliliği nedeniyle iddianamenin detayı henüz bilinmiyor. Mahkeme 15 gün içerisinde iddianameyi kabul edip etmediğine karar verecek.

Kabul etmesi durumunda mahkeme tutuklu gazetecilerin tahliye durumunu değerlendirecek ve duruşma günü belirleyecek.

Ne olmuştu?

8 Haziran 2022'de Diyarbakır'da evleri ve çalıştıkları kurumlar basılarak 20'si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. İki defa gözaltı süreleri uzatılan 22 kişi, bundan 8 gün sonra 15 Haziran'da sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı.

Savcılık işlemleri 16 Haziran'a sarkan gazetecilerden 16'sı sabaha doğru saat 03.00 civarında "örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı cezaevlerine gönderildi.

Gazetecilere savcılık sorgularında yaptıkları programlar, sundukları haberler, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri soruldu. Suç delili olarak gazetecilerin evlerinde ve çalıştıkları kurumlarda bulunan bilgisayar, kamera, fotoğraf makinası, ses ve ışık sistemleri, montaj-kurgu bilgisayarlarındaki hard diskler, kitap, gazete arşivleri, Türkiye'de yayınlanan dergiler gösterildi.

Tutuklanan gazetecilerin isimleri şöyle: Aziz Oruç, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.