Türkiye, Rusya ve İran’dan ortak açıklama

Türkiye, Rusya ve İran’dan ortak açıklama

Suriye krizine çözüm amacıyla düzenlenen 13’üncü Astana görüşmeleri sonuç bildirgesinde Türkiye, Rusya ve İran, Rojava’da özerk yönetim kurulmasına karşı olduklarını açıkladı.

A+A-

Suriye krizine çözüm amacıyla düzenlenen 13’üncü Astana görüşmeleri sonuç bildirgesinde Türkiye, Rusya ve İran, Rojava’da özerk yönetim kurulmasına karşı olduklarını açıkladı.

                                      

Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da yapılan 13’üncü Astana görüşmeleri sona erdi. Rusya, Türkiye ve İran, görüşmelerin sonunda bir sonuç bildirgesi yayınladı.

 

Suriye'nin toprak bütünlüğü

 

Bölgede uzun vadeli istikrar ve güvenliğin ancak Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesiyle mümkün olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Rojava’daki özerk yönetimin reddedildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

 

"Özerk yönetim kurulmasına dönük inisiyatifler de dahil olmak üzere, terörle mücadele bahanesiyle sahada yeni gerçeklikler oluşturmayı amaçlayan tüm girişimleri reddettik. Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik ayrılıkçı planlara karşı çıkma kararlılığımızı dile getirdik" ifadelerini kullandı.

 

İdlib konusu

 

İdlib'deki durumun detaylıca tartışıldığı ve İdlib gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili tüm anlaşmaların hayata geçirilerek sahada sükunetin sağlanması gerektiğine vurgu yapılan bildirgede, "Heyet Tahrir el- Şam terör örgütünün gerilimi azaltma bölgesindeki varlığını artırmasından duyduğumuz endişeyi dile getirdik ve IŞİD'in, El Nusra'nın, El Kaide ve IŞİD'le bağlantılı diğer tüm kişi, örgüt, kurum ve kuruluşların nihai olarak yok edilmesi için işbirliğini sürdürme kararlılığımızı belirttik" tespitine yer verildi.

 

İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi içindeki ve dışındaki siviller ile garantör ülkelerin askerlerinin güvenliğinin sağlanması için uluslararası beşeri hukuka uygun somut önlemler alma konusunda mutabakat sağlandığı belirtildi.

 

Yeni Suriye anayasası

 

Bildirgede ayrıca Rusya, Türkiye ve İran’ın, Suriye anayasa komitesinin üyeleri üzerinde mutabakat sağlanmasından memnun oldukları da dile getirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.