The Intercept: 16 ülke 'bölgesel bir savaşın' ortasında

The Intercept: 16 ülke 'bölgesel bir savaşın' ortasında

.

A+A-

The Intercept adlı sitenin yer verdiği analizde, Biden yönetiminin "bölgesel savaş olasılıklarını kontrol altına aldığı" iddialarına rağmen, "İsrail çatışması" olarak adlandırdığı savaşın 16 ülkeyi kapsadığı ileri sürüldü.

Siteye göre bu savaş, İran'ın geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirdiği misilleme saldırılarının ardından daha da belirgin hale geldi.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

"Ortadoğu'daki bölgesel savaş şu anda en az 16 ülkeyi kapsıyor. İran topraklarından İsrail'i hedef alan ilk saldırılara tanık oldu. Bununla birlikte ABD hâlâ daha geniş bir savaşın olmadığı konusunda ısrar ediyor ve bu savaş İsrail'in varlığını maskeliyor." 

Analizin devamında, İran'ın Cumartesi günü başlattığı roket ve insansız hava aracı saldırılarına yanıt olarak ABD, onları engellemek için en az sekiz ülkeden uçaksavar füzeleri ve uçakları konuşlandırdığı belirtildi.

Analizde, bölgesel savaşın yokmuş gibi gösterilmesinde ABD medyası suç ortaklığı olarak adlandırılarak, 'New York Times'ın "Biden, İsrail'in başarılı savunmasının ardından gerilimin tırmanmasını engellemeye çalışıyor' manşetine atıf yaparak yayılan çatışmayı görmezden geldi. Economist dergisinin manşeti şöyleydi: 'İran, İsrail'e saldırarak daha geniş bir bölgesel savaşı riske atıyor.' NBC yanıltıcı bir şekilde, Beyaz Saray'a benzer şekilde, bazı üst düzey ABD'li yetkililerin, İsrail'in, İran'ın insansız hava araçları ve füzelerle yaptığı benzeri görülmemiş saldırılara aceleyle misillemede bulunabileceğinden ve bunun potansiyel olarak ABD'nin de dahil olduğu daha geniş bir bölgesel çatışmaya yol açabileceğinden endişe duyduğu vurgulandı.

Analizde ayrıca, Biden yönetiminin "Pentagon sözcüsü Pat Ryder'ın İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırısına verdiği tepki gibi devam eden olayların hiçbirinin bölgesel bir savaş teşkil etmediği" yönündeki defalarca ifadelerine dikkat çekildi. 

İsrail'in son dönemde Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği saldırıyla ilgili olarak analizde, "Pentagon'un açıklamalarına rağmen çatışmanın gerçekten de Gazze'nin ötesine geçtiği" belirtilerek bu duruşun 7 Ekim saldırısından bu yana devam eden siyasi ve aldatıcı bir duruş olduğu vurgulandı.

Öte yandan analizde, Lübnan'ın da Hizbullah ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırılar yoluyla savaşa dahil olduğu belirtildi.

Özetle, "Geçen Cumartesi günü İsrail'e yaklaşık 170 insansız hava aracı, 30'dan fazla seyir füzesi ve 120'den fazla balistik füze fırlatıldı. İsrailli yetkililere göre, Amerikan kuvvetleri 100'den fazla insansız hava aracının ve İran füzesinin önlenmesinden sorumluydu."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.