Şenyaşar ailesine linç davasının ilk duruşması Malatya’da görülüyor

Şenyaşar ailesine linç davasının ilk duruşması Malatya’da görülüyor

.

A+A-

Urfa’nın Suruç ilçesinde 2018 yılında yapılan genel seçim öncesi, seçim çalışmaları kapsamında girdikleri işyerinde AK Partli Yıldız ailesi ile Şenyaşar ailesi arasında çıkan silahlı kavganın ardından hastanede Şenyaşar ailesine mensup 2 kişinin linç edilerek öldürülmesi hakkında açılan davanın ilk duruşması Malatya'da görülecek.

Olay Suruç’ta yaşandığı halde, dava “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’da görülüyor.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AK Parti Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları ile Şenyaşar ailesi arasında çıkan kavgada Şenyaşar ailesinden 1, Yıldız ailesinden de 1 kişi hayatını kaybetti. Bu olayala ilgili bir dava açıldi.

İşyerindeki kavgada yaralanan Şenyaşar kardeşlerden 1 kişi ile babaları Esvet Şenyaşar ise Suruç Devlet Hastanesi’nde AK Partili Yıldız ailesi tarafından linç edilerek öldürüldü. Bu olayla ilgili 4 yıl sonra iddianame hazırlandı. Böylece aynı gün yaşanan olaylarla ilgili iki ayrı dava açılmış oldu.

Eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinde “adalet” talebiyle nöbet tutmaya başladı.

İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi.

2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık tarihinde Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.

4 yıl 4 ay devam eden soruşturma sonucunda da “hastane/linç” dosyası ile ilgili gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı.

Hastane davasında 19 sanık hakkında Hacı Esvet Şenyaşar ve Adil Şenyaşar’ı katletmekten, Ferit Şenyaşar ve Mehmet Şenyaşar’ı ise yaralamaktan hapis cezası talep edildi.

Bugün Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında dosyanın birleştirilmesi bekleniyor.

Duruşma öncesi Şenyaşar ailesi, ailenin avukatları, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile Meclis Başkanvekili HDP'li Nimetullah Erdoğmuş basına açıklamalarda bulundu.

Şenyaşar ailesinin avukatı, “Bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi. Bu olayda adaletin yerini bulması hepimiz için çok önemli. Bütün sorumluların hem kolluk hem de mülki ve idari amirlerin, bu olayda sorumluluğu bulunan bütün kişilerin etkin bir soruşturma ile ortaya çıkarılması talebimizi yineleyeceğiz” dedi.

“Kayıtları ortaya çıkarsınlar”

Emine Şenyaşar ise; “Hepiniz hoş geldiniz. 5 yıldır oğlum tek başına bir hücrede kalıyor. Çocuklarım boşu boşuna öldürüldü. Hiçbir suçları yoktu. O vahşiler aralarına girip onları katletti. Oğlumun bırakılmasını istiyorum. Herkes için adalet istiyorum. Çocuklarımı öldürenlerin tamamının tutuklanmasını  istiyorum. Hastane ve dükkanın (kamera) kayıtlarını ortadan kaldırdılar, kestiler. Kayıtları ortaya çıkarsınlar. Eğer biz suçluysak kalan oğullarımı da tutuklasınlar. Hepinize teşekkür ediyorum, sağ olun.”

CHP Milletvekili Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da sorumluların yargı karşısına çıkarılmasını talep ederek şöyle konuştu:

“Davanın açılmamasına kimler sebebiyet vermişse onlar da yargılanmalı”

“Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun hassasiyetle takip ettiği davada, ailenin talebini takip etmek üzere Malatya Adliyesindeyiz. Emine annenin evladı linç edilmişti. Diğer evratları da zorlukla kurtarılmıştı. Peki ne oldu 4 yıl boyunca? Gizlilik kararı verildi ve 4 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadan dosya bekletildi. Deliller karartılmış, şimdi bu mücadelede etkin bir soruşturma ve kovuşturmanın yerine getirilmesi ve ardından bu katliamın doğrudan ve dolaylı sorumlularının adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz ve bunu talep ediyoruz. 4 yıl boyunca 10’dan fazla savcı değişti ve neden bunca zaman dava açılmadı? 4,5 yıl boyunca davanın açılmamasına kimler sebebiyet vermişse onların da yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. Burada açık ve net bir şekilde, siyasi bir gücün, siyasi bir elin bu dosya üzerinde Demoklesin kılıcı gibi sallandığını biliyoruz. Bu kılıcın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.