SELAHADDÎNÊ EYÛBÎ

SELAHADDÎNÊ EYÛBÎ

Onun hakkında çok şey yazmak mümkün ama onu herkes zaten tanıyor.

A+A-

 

Osman AYDIN

1138 yılında Tıkrit’te (Irak) doğan Selahaddînê Eyûbî, bütün tarihçilerin, Doğu ve Batı dünyasının, Hıristiyan ve Müslüman coğrafyasının, adaleti, merhameti, güvenilirliği, cömertliği, bilgeliği, yönetim dehası, zekâsı ve daha pek çok pozitif yetenekleri üzerinde görüş birliği içinde oldukları ender insanlardan biri olan Kürt Salahaddînê Eyûbî, bugün (4 Mart 11293) daha 55 yaşında iken mide kanserine yenik düşerek, hayata gözlerini yumdu.

Onun hakkında çok şey yazmak mümkün ama onu herkes zaten tanıyor.

Tarihçiler, onun hakkında, zamanını ya ilim veya devlet işleriyle geçiren, İyi bir eğitim gören, Kürtçe, Arapça, Farsça, Türkçe bilen, verdiği sözü ne pahasına olursa olsun tutan ve affetmeyi seven biri olarak tanıtırlar. İbn-i Cübeyr onun, "Af konusunda hata etmek, haklı olarak cezalandırmaktan daha çok hoşuma gider." dediğini nakleder. Aşırı derecede cömert olan bu büyük Kürt lider, öldüğünde özel hazinesinde sadece 1 Mısır dinarıyla 36 Nasıri dirhemi çıktı.

Resimdeki Minyatür, Büyük Kürt sibernetik mühendisi İsmalil Cizîrî (1136-1206) tarafından çizilmiş olan Selahaddînê Eyîbî’nin tasviridir. İkinci fotoğrafta Şam’da bulunan onun yattığı lahiddir.


4-052.jpg

asker.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.