Sel felaketinin ardından Diyarbakır'daki çadırkente tahliye kararı

Sel felaketinin ardından Diyarbakır'daki çadırkente tahliye kararı

.

A+A-

Urfa ve Adıyaman'da yaşanan sel felaketinin ardından Diyarbakır'da Dicle Nehri kenarında kurulan çadırkentin tahliye edilmesine karar verildi.

Urfa ve Adıyaman'da 14 kişinin vefat ettiği sel felaketinden Diyarbakır da etkilendi. Yoğun yağış nedeniyle kentte alt geçitler kapandı. Silvan karayolu üzerinde Dicle Nehri kenarında kurulan çadırkentin iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle tahliye edilmesine karar verildi.

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre, yetkililer, şu an için bir sorun yaşanmadığını ancak çadırkentin tedbir amaçlı tahliye yapılacağını söyledi.

Sel felaketi ve Dicle nehri üzerinde bulunan barajların kapaklarının açılacağı söylentilerinin vatandaşları tedirgin ettiğini vurgulayan yetkililer, çadırkentteki vatandaşların kapalı mekanlara taşınacağını aktardı.

Çadırkentteki 1900 çadırın 400’ünün kullanıldığı ve yaklaşık 1200 kişinin çadırkentte kaldığı belirtildi.

ÇADIRKENTİN YERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ: SEL RİSKİ

Çadırkentin Dicle Nehri kıyısına kurulması tartışma konusu olmuş, sel ve taşkın riskine dikkat çekilmişti.

diyarbakir-mimarlar-odasi-baskani-aslan-dan-cadir-kente-tepki-sazlik-hastalik-barindaran-bir-yer-1129220-5.jpg

Alanın daha önceki yıllarda su altında kaldığına dikkat çeken sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yerinin değiştirilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Diyarbakır’da dün etkili olmaya başlayan sağanak yağışla birlikte çadırkentteki bazı çadırların çevresinde su birikintisi oluşmuştu.

Yaklaşık bir ay önce TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu da depremzedeler için Dicle Nehri kenarına çadırkent kurulmasına tepki göstermişti. TMMOB geçtiğimiz yıllarda Dicle Nehri’nde yaşanan taşkın ve sel olaylarına dikkat çekerek “Bilimi, tekniği, sosyolojik yaklaşımdan uzak bir yöntemin uygulanıyor olmasına razı değiliz” açıklaması yapmıştı.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

Kayyumun yönettiği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Dicle Nehri kenarında kurulan çadırkent alanına ilişkin, Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Selma Aslan da salgın riskine tehlikesine dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:

"Etrafı tel örgülerle örülü, dolgu zemin olan bir alan. Sazlık, hastalık barındıran bir yer ve atıklarla kanalizasyonlarla ayrıca Dicle Nehri kirlenecek. Baraj kapaklarını söylemeye gerek bile yok." 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.