Şanlıurfa’da Ezidiler ilk kez ‘Çarşema Sor’u kutlayacak!

Şanlıurfa’da Ezidiler ilk kez ‘Çarşema Sor’u kutlayacak!

.

A+A-

Burç Köyü’nden on yıllar önce Avrupa’nın farklı ülkelerine göç eden Ezidiler uzun aradan sonra ilk kez “Çarşema Sor” bayramını kutlayacak.

 Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’ne bağlı Burç Köyü’nde (Gundê Bircê) uzun aradan sonra ilk kez Ezidilerin kutladığı “Çarşema Sor” bayramı kutlanacak. Köyden on yıllar önce Avrupa’nın bir çok ülkesine göç eden Viranşehir Ezidileri ilk kez 17 Nisan’da Burç Köyü’nde bir araya gelerek kutsal bayramlarını kutlayacak. Bayram için şimdiden hazırlık yapmaya başlayan Ezidiler kutlama için büyük bir organizasyon gerçekleştirecek. Avrupa ülkelerinin yanı sıra çevre köy ve ilçelerden de bir çok Ezidi bu kutlamaya katılacak.

Çarşema Sor nedir?

Çarşema Sor, Ezidilerin bayramlarından biridir. Kürtçenin Kurmanci lehçesinde Çarşema Sor "Kırmızı Çarşamba" anlamına gelir. Çarşema Serê Nîsanê (Nisan Başı Çarşambası) olarak da adlandırılır. İlkbaharda, Jülyen ve Selevkos takvimlerinde Nisan ve Nisan aylarının ilk Çarşamba gününe, yani Gregoryen takvimine göre 14 Nisan veya sonrasındaki ilk Çarşamba gününe denk gelir. Kürtler Jülyen yani Hicri Takvimi kullandığı için Miladi Takvimi’in 14 Nisan’ı, Kürtlerde 1 Nisan’a denk geliyor.

Sadece Kürt Ezidiler var

Dünyada bir çok din farklı ırklar ve ulusların ortak noktası iken Ezidilik inancı sadece Kürtlerde bulunuyor. Başta Urfa olmak üzere Batman, Mardin ve bir çok ilde Ezidi köyleri bulunuyor. Ancak bir çoğu 1980 ve 1990 yıllarından sonra topraklarını terk ederek dünyanın bir çok ülkesine göç etmek zorunda kaldı. Son yıllarda başta Mardin'in Midyat ilçesine bağlı köyler olmak üzere bir çok Ezidi köye geri dönüşler oluyor. Avrupa'dan gelen Ezidiler köylerinde yeni evler yaparak tatillerini anavatanlarında, baba toprağında geçiriyorlar.

a4eb8da2-6080-4b10-b58b-56a6e3bb09fc.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.