Rojhilat ve İran'daki gösterilere işçiler ve cezaevleri de dahil oldu

Rojhilat ve İran'daki gösterilere işçiler ve cezaevleri de dahil oldu

.

A+A-

Doğu Kürdistan şehirleri ve İran'da giderek büyüyen gösterilere halkın her kesiminden insan katılmaya devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin ağırlıkta olduğu gösterilere Petrokimya endüstüründe katılan işçiler de destek olmaya başladı. 

Ülkenin Asalouye'de bulunan Buşehr Petrokimya şirketi çalışanları 'Diktatöre ölüm' sloganları ile gösteri düzenledi ve araba lastiklerini ateşe verdi. 

Petrol şirketleri çalışanları daha önce rejimin şiddet olaylarını durdurmaması durumunda protesto gösterileri düzenleyeceklerini açıklamışlardı. 

Ülkede bu tür gösterilerin işçiler arasında yaygınlaşması yada iş bırakmaların gerçekleşmesi durumunda ülkenin ekonomik açıdan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. 

Bununla birlikte İran'daki Lakan hapishanesinde olaylar çıktığı belirtildi. Bazı tutukluların gösteri düzenleyenlere destek vermek amacıyla yaşanan olaylarda birçok kişinin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybeden göstericilerin sayısının 185'e yükseldiğini açıkladı.

Norveç merkezli IHR'ye ait internet sitesinde yayınlanan raporda, ülkede dördüncü haftasında süren gösterilere ilişkin bilgi verildi.

Ülkedeki 31 eyaletten 17'sine dair rakamların yer aldığı raporda en çok can kaybının Kürt şehirleri Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı belirtildi. Raporda, Sistan-Beluçistan kentlerinde en az 90, Mazenderan'da 27, Gilan ve Batı Azerbaycan'da 12'şer, Tahran ve Kurdestan'da 8'er, Kirmanşah'ta 7, Elborz'da 5, Horasan'da 3, İsfahan, Kazvin, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Zencan ve Doğu Azerbaycan'da 2'şer, İlam, Buşehr ve Simnan'da 1'er göstericinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Hayatını kaybeden göstericilerden 19'unun 18 yaş altında olduğu vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.