Rojava’da yaşayan Ezidi Kürtlerin yüzde 90'ı göç ettirildi

Rojava’da yaşayan Ezidi Kürtlerin yüzde 90'ı göç ettirildi

.

A+A-

 Rojava’da yaşayan Ezidi Kürtlerin yüzde 90'ı göç etmek zorunda kaldı. Bu oran 74 köyde yaşayan yaklaşık 80 bin Ezidi Kürde denk geliyor.

Hak ihlallerini raporlayan sivil toplum kuruluşu Hevdestî ve Suriye için Hakikat ve Adalet Girişimi’nin hazırladığı ortak raporda, Rojava’daki Ezidi Kürtlerin durumu ve onlara karşı işlenen hak ihlalleri hakkında istatistikler yayınladı.

Efrin bölgesindeki Kimar köyü çok sayıda Ezidi Kürt'e ev sahipliği yapıyordu. Evler hala yerinde, ancak sakinlerin çoğu artık Kürt veya Ezidi değil. Bu köy, Efrin bölgesi ve Rojava’nın diğer bölgelerinin Ezidi Kürtlerden arındırılmasına iyi bir örnek teşkil ediyor.

Ortak rapora göre; Rojava'da Efrin, Haseke, Grê Spî, Serê Kaniyê, Amude ve Tirbespiyê'de 74 Ezidi Kürt köyü bulunuyor. Ezidi Kürtlerin sayısının da 80 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak Ezidilerin yüzde 90'ı halen göçmen ya da mülteci olarak başka yerlerde yaşıyor.

Hevdestî Koordinatörü Orhan Kemal, Rûdaw'a, raporun Ezidi Kürtlere yönelik çeşitli ihlalleri belgelediğini söyledi.

Orhan Kemal, "Ezidi Kürtler tarihte çok baskı gördü ve Suriye rejimi döneminde anayasal hakları yoktu. Efrin ve Serê Kaniyê'nin Türkiye ve güdümündeki silahlı gruplar tarafından kontrol edilmesinden sonra burada yaşayan Ezidiler tehdit edildiler ve kutsal yerlerinin birçoğu yıkıldı. Ayrıca birçoğu tutuklandı ve öldürüldü. Birçok köy de yağmalandı. Onlardan zorla İslam dinine geçmeleri istendi" diye konuştu.

Suriye için Hakikat ve Adalet Girişimi Sözcüsü Besam Ahmed de Rûdaw'a, ortak raporu hazırlamalarının  nedenini açıkladı.

Besam Ahmed, "Raporun temel amacı, Türkiye'nin tehditlerine ve Ezidilere yönelik ihlallere ilişkin duruma açıklık getirmektir. Siyasi düzeyde, rapor anayasa komitesi tüzüğünün değiştirilmesini ve Ezidilerin siyasi müzakerelere dahil edilmesini talep etti. Rapor, çıkan sonuçların siyasi çözüm taraflarından Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Güvenlik Konseyi’ne sunulmasını sağlamak amacıyla bir dizi Ezidi uzmana da sunuldu” diye konuştu.

Türkiye ve bağlı silahlı grupların Efrin’e girmesi ile Ezidilere ait mezarlıklar da tahrip edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.