Roboski katliamı: Yeni bir soruşturma süreci başlatıldı

Roboski katliamı: Yeni bir soruşturma süreci başlatıldı

.

A+A-

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 19’u çocuk 34 kişi’nin 28 Aralık 2011’de bombalanarak öldürüldüğü Roboski katliamı davasına ilişkin yeni bir soruşturma sürecinin devam ettiği açıklandı.  Roboski katliamında yargı süreci, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de reddiyle birlikte cezasızlıkla sonlanmıştı.

Ancak Roboskili ailelerin avukatlarının, Haziran 2019’da yaptıkları yeni başvuruyla bir soruşturma dosyası daha açıldı. Fakat bu yeni dosyada da henüz bir işlem yapılmış değil.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre; Diyarbakır Barosu’ndan Avukat Neşat Girasun bianet’e yaptığı açıklamada, bu yeni başvuruyu ve süreci şöyle anlattı:

“15 Temmuz darbe girişimi sonrası yargıda meydana gelen gelişmeler sonrası yeni delillerin ortaya çıktığı gerekçesiyle yeniden soruşturma açılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptık. Şu anda açık bir soruşturma dosyası var.Bu gelişmelerden biri, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı şu açıklamaydı: ‘Rusya devleti ile ilişkilerin normalleşmesi, uzun yıllar bölgesel komşuluk, bugüne kadar yaşanan süreçler… Bir Uludere konusunu, bir 24 Kasım 'uçak' konusunun tekrar inceleneceğini düşünüyorum. 'Hangi anormallikler var' sorusunu vatandaşımız zaten soruyor. İkinci olarak, soruşturmada Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararı ve buna ettiğimiz itirazın reddinde imzası bulunan hakimlerle ilgili gelişmelerdi. Takipsizlik kararını veren eski askeri savcı görevden alındı. İtirazımızı reddeden Hava Kuvvetleri Askeri Mahkeme heyetinin karara şerh düşen üyesi hariç diğer iki üyesi de aynı şekilde görevden alındı. Bunların dikkate alınarak yeniden soruşturma açılmasını talep ettik. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmamızın sebebi, operasyonda görev alan askerlerin orada görevli olmalarıydı. Ancak savcılık yetkisizlik kararı vererek dosyayı Uludere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Haziran 2019’da yaptığımız başvuruyla ilgili henüz bir işlem yapılmış değil.”

Roboski davası

Katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen failler yargılanmadı. Sivil mahkeme de askeri mahkeme de dosyaya takipsizlik kararı verirken Anayasa Mahkemesi ise başvuruyu reddetti. Dosya geçtiğimiz 2017’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüldü. Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği’ de (Roboski-Der) Ocak 2017’de 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Bu yıl ki anmalar OHAL gerekçesiyle yasaklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruyu reddetti. Mayıs 2018’de başvuruyu reddeden AİHM gerekçe olarak başvuru sonrası talep edilen bir belgenin avukatlar tarafından 2 gün geç ulaştırılmasını gösterdi.

Ayrıca 11 Ocak 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere Alt Komisyonu kurulmuştu. Öte yandan 34 kişinin hayatını kaybettiği katliamı anan başta Roboskililer olmak üzere birçok kişi tutuklandı. Sağ kalanlar hakkında ise “pasaport yasasına muhalefet”, “sınırı yasadışı yollarla ihlal” ve “ülkeye sınırdan kaçak mal sokma” suçlarından soruşturma açıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.