PSK ve PWK Kürt Gazetecelik Günü Vesilesiyle Diyarbakır’da Bir Seminer Düzenlediler

PSK ve PWK Kürt Gazetecelik Günü Vesilesiyle Diyarbakır’da Bir Seminer Düzenlediler

.

A+A-

PSK ve PWK Kürt Gazetecelik Günü Vesilesiyle Diyarbakır’da Bir Seminer Düzenlediler

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK)  ve Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) , 21.04.2024 günü, Kürt Gazetecilik Günü vesilesiyle Diyarbakır’da, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti salonunda bir seminer düzenlediler.

Seminerin başlangıcında, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve  PWK Sözcüsü Hanifi Turan, Kürt Gazetecilik Günü’nün anlam ve önemine dair PSK ve PWK adına bir konuşma yaptı.

 

Hanifi turan konuşmasında şunları dile getirdi.

‘’İlk Kürt gazetesi Kürdistan, 22 Nisan 1898 tarihinde Mir Bedirhan’ın oğlu Miktad Midhat Bedirhan tarafından Kahire’de yayınlandı. 75 yıl sonra 1973 yılında Güney Kürdistan’da 22 Nisan günü Kürt Gazeteciliği Günü olarak ilan edildi.

Kürdistan Gazetesi’nin çıkışından bugüne kadar legal- illegal binlerce gazete ve dergi yayınlandı. Egemen devletler sürekli olarak Kürt gazete ve dergilerinin sorumluları, yazar çizerleri ve çalışanlarını görülmemiş bir baskı altında tutmaya çalıştılar.

Egemen devletlerin Kürt basınına yönelik baskıları bugün de devam etmektedir. Bugüne kadar her dört parçada binlerce Kürt gazetecisi tutuklandı, ağır cezalara çarptırıldı, onlarcası katledildi.Musa Anter, Hüseyin Deniz, Hafız Akdemir ve çok sayıda Kürt gazeteci Türk Devleti tarafından katledildiler. Şifa Gerdi de Kürt basın şehidi olarak belleğimizdedir.

Bugün dahi Kürt Gazeteciler görevlerini özgür bir şekilde yerine getiremiyorlar. Yayın özgürlükleri engellenmektedir. Kürt Gazetecileri Kuzey Kürdistan'daki devam eden savaşın ilk hedeflerinden biri haline gelmiş durumdadırlar.

Bundan dolayı Kürt gazetecilik tarihi aynı zamanda büyük trajediler, mücadele ve ulusal aydınlanma tarihidir.

Bu münasebetle şehit düşen bütün Kürt gazetecilerini saygı ve minnetle anıyoruz ve Kürt gazeteciliği gününü kutluyoruz.’’

Daha sonra,  Mahmut Bozarslan moderatörlüğünde, Kürt akademisyen, araşturmacı, yazar M. Malmisanij ve Kürt araştırmacı, yazar Seid Veroj Kürt gazetecilğinin tarihsel gelişimi ve Kürt Gazetecilik Günü’nün anlam ve önemine dair geniş kapsamlı bilgilendirmelerde bulundular.

M. Malmîsanıj 1898-1908 dönem; Seîd Veroj da 1908-1925 arası Kürt gazeteciliğine dair bilgiler sundular.

PSK ve PWK üye ve yöneticilerinin yanısıra, çok sayıda Kürt aydın, yazar ve siyasetçisi de seminere katıldılar.

Seminer verimli bir şekilde gerçekleşti.

 

whatsapp-image-2024-04-21-at-15-50-46.jpegwhatsapp-image-2024-04-21-at-15-50-45.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.