PSK, PAK ve HAK-PAR’ın destek şartı: Anadilde eğitim!

PSK, PAK ve HAK-PAR’ın destek şartı: Anadilde eğitim!

.

A+A-

4 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Türkiye cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerine bir buçuk ay kaldı. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmama karar aldı. Bu karar kamuoyunda Kılıçdaroğlu’na tam destek olarak yorumlandı, ancak HDP’den henüz resmi bir açıklama yok.

 

Anadilde eğitim hakkı

 

HDP ve HÜDA PAR dışındaki Kürt partilerinin bir kısmı HDP ile birlikte hareket ederken, bir kısmı henüz seçimlerle ilgili kararını açıklamadı. Bunlardan biri de Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK). Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Independent Türkçe'ye konuştu. Özçelik, Nisan ayının ilk haftasında seçime dair kararlarını paylaşacaklarını belirterek, “Kürt milletinin varlığı, Kürtçe ana dille eğitim hakkı, Kürdistan ismi üzerindeki yasakların kaldırılmasını taahhüt eden cumhurbaşkanı adayı, parti ve ittifaklarla işbirliği ya da desteği kendi içimizde değerlendiriyoruz" dedi.

 

‘CHP nefes aldırır’

 

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel ise ülkedeki krizin nedeninin Kürt meselesi olduğunu ifade etti.

Bozyel, “Kılıçdaroğlu'nun Kürt meselesini çözeceği inancında değiliz. Millet İttifakı'nın Kürt meselesine ilişkin derli toplu bir politikası yok ama en azından bu iktidarın gitmesi ve Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi ülkeye rahat bir nefes aldırabilir” dedi.

 

‘Andımızı geri getireceğiz’ diyor

 

HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan ise şunları söyledi: “Kürtlerin anadilde eğitim, kendilerini idare etmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi konulardan çok uzak bir iktidar hedeflemişler. Cumhur İttifakı Kürt sorununu çözmedi. Olumlu adımlar attı biz de destekledik ama mevcut cumhurbaşkanı da geçmiş iktidarlar gibi ‘Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' söylemine sarıldı. Diğer yandan muhalefet umut olması gerekirken iktidardan daha beter. Sayın Kılıçdaroğlu iktidar olduğunda ‘andımız'ı geri getireceğini söylüyor."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.